На Прикарпатті виготовлятимуть кавовий напій з земляної груші
На Івано-Франківщині ТОВ «Топінамбур» вирощує топінамбур на 50 га. 10 з них цього сезону спеціально висаджено для виробництва кави з органічного топінамбура, розповів засновник підприємства Богдан Кобринський.
«З 10 га ми плануємо збирати топінамбур протягом зими-весни, щоб визначити, в який період він має найкращі смакові якості для виробництва кави. Думаю, ця робота триватиме до травня включно. Загалом розраховуємо, що зберемо 15 т/га», — розповідає Богдан Кобринський.
За його словами, поки триває дослідження топінамбура, паралельно ведеться робота над фасуванням і упаковкою.
«Переробляти топінамбур, тобто сушити в інфрачервоній сушарці та перемелювати в порошок, ми повністю будемо на обладнанні НВП «Індуктор». Для цього маємо все необхідне. Також зараз розробляємо технологію, яка б дозволила робити з топінамбура розчинну каву», — зазначає Богдан Кобринський.
За його словами, для людей, які віддають перевагу здоровому харчуванню, кава із топінамбуру — зовсім не новина, адже це натуральний зерновий напій. Щоправда, досі в Україну його імпортували, тепер є можливість робити український продукт, нічим не гірший від іноземного.
«Найголовніша особливість кавового напою з топінамбура — високий вміст інуліну, природного інсуліну, який допомагає стабілізувати рівень цукру в крові. Вживати таку каву діабетикам необхідно не тільки для смаку, але і корисно для здоров’я. Також напій має низьку калорійність і відмінне співвідношення жирів та вуглеводів, тобто підходить для тих, хто хоче скинути вагу», — стверджує Богдан Кобринський.
Готується напій так: подрібнений порошок топінамбура заливається холодною водою і вариться на повільному вогні аналогічно напою з натуральних зерен. Для отримання кави середньої міцності необхідна одна столова ложка порошку і 120-150 мл води.
SEEDS.org.ua за інформацією AroPortal.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!