На Полтавщині колишній військовий виробляє крафтове варення та соки з плодів власного саду
На території, де майже 30 років тому знаходилася військова частина, сьогодні росте сад яблунь, груш, жимолості та лісового горіху. З зібраного врожаю виробляють варення та соки під маркою «Крамаренків сад». Всі вони корисні, без жодних барвників, консервантів та з мінімальним додаванням цукру, пише SEEDS.
Засновник і керівник крафтового виробництва з Полтавщини Михайло Крамаренко розповів, що у 1999 році вони з сином викупили територію, де раніше була військова частина, та почали на ній закладати сад.
Тяга до садівництва в чоловіка була ще з дитинства, – його батько вирощував дерева, зокрема і фруктові. Будучи військовим, Михайло не знаходив часу зайнятись улюбленою справою, а от пішовши на заслужений відпочинок, втілив давню мрію у життя.
«В одному місці висадили 1,6 тисяч яблунь, 30 груш. На іншій галявині висадили 11 тисяч кущів жимолості. У нас є і пів тисячі горіхів — фундук польський, саджанці привезли з-за кордону. А ось саджанці яблуньок та груш брали в розпліднику села Шевченкове на Черкащині у відомого садівника Миколи Олійника», – розповів Михайло Крамаренко AgroPortal.ua.
На цей рік у саду кардинально збільшувати площу не планують, продовжують вивчати нові сорти та випробовують їх на перспективу.
Власник говорить, що кожного року підсаджують молоді дерева на місця тих, що пропали. Тож вони щороку підростають і за сприятливих погодних умов збільшують кількість урожаю та укріплюють обсяг саду.
Читайте також: Крафтярі із Запоріжжя виготовляють унікальні рослинні олії за старовинною технологією
Першими у саду достигають ягоди жимолості. Їх починають збирати у червні та відправляють на завод у Дніпро, де і виготовляють варення. До речі, на 1 кг такого варення витрачають всього лише 300 г цукру.
Яблучний сік роблять за допомогою спеціальної установки — сепаратора. Спочатку вичавлюють сік у діжку, остуджують. Потім переливають в іншу діжку із нержавійки і переганяють через сепаратор. Сік виробляється без додавання цукру та води. За вечір таким методом закривають до 300 пляшок.
Щороку 300-400 кг яблук закладають у погріб для власних потреб. Залежно від сорту вони можуть зберігатись до березня, а то й довше.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
“Військовий пенсіонер” в назві новини нікого не зацікавить. Хоча так було б правильніше.