На екофермі Закарпаття відновлюють популяцію унікального карпатського буйвола
У селі Олешник Виноградівського району єдина в Україні буйволина ферма. Сьогодні тут кілька десяткі голів цих свійських тварин. А 25 років тому на Закарпатті було понад 850 буйволів, а ще півстоліття тому кремезні тварини були у кожному другому господарстві закарпатців.
Інна Левдар, адміністраторка ферми “Карпатський буйвіл” говорить: причин різкого зменшення популяції — кілька. По-перше, тварин, які не пристосувалися у колгоспах під час колективізації, знищували.
По-друге, через меліорацію та зникнення водойм та боліт тварини не могли охолоджуватися у спеку і гинули. І третя причина, чому скоротилося поголів’я, – індустріалізація. Вона суттєво зменшила роль цих тварин у сільському господарстві, пояснює Інна Левдар:
“Дійсно, ми – єдина в Україні буйволина ферма. У нас є документація, яка засвідчує нас як фермерів. Є господарі, домогосподарства чи інші організації, які займаються буйволами”, – говорить Інна Левдар.
…карпатського буйвола, як окремий вид тварин, у державному реєстрі великої рогатої худоби не розрізняють…
Утримувати таких тварин — справа не з легких і не з дешевих, — кажуть на фермі. Влітку одному дорослому буйволу необхідно 2 га зеленої паші, кілька кілограмів зернових, буряк і морква. Взимку — 40 кг сіна, до 7 кг каші та овочі. Наразі мета фермерів — збільшити поголів’я до 200. Тоді можна буде говорити і про державну реєстрацію тварин і, відповідно, допомогу від держави.
Буйволи отеляються раз на 2 роки, оскільки виношують малят 11 місяців. Тож, такої цифри можна досягти не раніше, ніж через 14 років. Це за умови не тільки розмноження власних буйволів, але й викупу тварин у інших власників.
“На жаль, карпатського буйвола, як окремий вид тварин, у державному реєстрі великої рогатої худоби не розрізняють. Бо немає 200 буйволиць, які хоча б один раз стали мамами. Ми намагаємося довести цю цифру до 200 і тоді вони матимуть право якусь на дотацію”, – говорить Інна Левдар.
На ферму приїздять туристи. Дивляться на буйволів, купують молочну продукцію. Плата за вхід на територію ферми — символічна: 10 гривень.
…За словами представників екоферми, їхня діяльність неприбуткова. Вони називають себе ентузіастами та волонтерами…
З молока роблять сир, сметану, масло, оригінальну моцареллу, плавлений сир і навіть згущик. І все це, за словами Олега Ковтало, який доглядає за буйволами, абсолютно екологічно чисте.
За словами представників екоферми, їхня діяльність неприбуткова. Вони називають себе ентузіастами та волонтерами. Говорять, що мають на меті збереження популяції цих тварин і хочуть домогтися їхньої сертифікації.
SEEDS.org.ua за інформацією Громадського радіо
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!