На екофермі під Києвом вирощують прянощі та екзотичні овочі
Український фермер Антон Дундій з Київщини вже давно і вельми успішно займається вирощуванням органіки. Проект організовувався для обмеженого кола людей ще 9 років тому.
Спершу на фермі, яка розташована в селі Великі Гуляки Київської області, почали вирощувати зелень – кріп, петрушку, салат (щонайменше 5-7 видів). Потім додалися пряно-ароматичні трави, базилік, рукола, а також капуста, помідори, огірки, перець, баклажани, цукіні.
З часом підприємство почало займатися розведенням і незвичайних для українського ринку рослин: листової капусти Кейл, салату мангольд, який дуже поширений в Європі, бамії — яка популярна на індійському й американському ринках.
Окремий напрям ферми — вирощування мікрогріну.
“Зараз ми працюємо як кооператив. Кожен охочий може інвестувати в нього чи приїхати попрацювати, або приєднатися до цього руху і створювати це разом із нами”, — каже Антон Дундій.
Взимку фермери займаються мінімум 15 видами продукції. У літній, весняний, осінній періоди їх до 25. Зараз загальна площа підприємства становить близько 21 га, з яких задіяли зараз лише 20 відсотків.
“У процесі вирощування ми використовуємо все, що у нас є. Відходи не викидаються, а переробляються, в результаті виходить добриво”, — розповів фермер.
За словами агронома Олександри Рибалки, на фермі замінюють хімічні засоби захисту біологічними або природними рослинними. Наприклад, відвари з полину, чистотілу. Вони згубні для шкідників, як і хімія, але не приносять шкоди людині й тваринам.
SEEDS.org.ua за інформацією uatv.ua.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!