Перший врожай спаржі збирають нині на Черкащині. У 2023 році цією культурою Павло Булгаков засадив шість гектарів. Вирощувати спаржу почав ще десять років тому — у рідній Каховці. Тепер продовжує робити це тут, пише SEEDS.
Павло Булгаков через повномасштабне вторгнення залишив і домівку, і власну справу, нині вирішив поновити свої знання та працевлаштувався на підприємство, яке вирощує овочі.
Читайте також: В одній з найбільших теплиць Львівщини вирощують кавуни
Спаржу збирають вже близько десяти днів. У 2024 році сезон розпочали раніше, ніж очікували, адже за теплої погоди рослина росте швидко, пояснив Суспільному керівник проєкту з вирощування спаржі Павло Булгаков:
“Коли були температури 27-28 градусів, то так, дійсно, до десяти сантиметрів мали наростання спаржі. Тобто, якби було зараз тепло, наприклад, пагін завтра був би готовий до зрізу”.
Як саме збирають урожай спаржі, пояснив пан Павло:
“Навколо цієї рослини, яку ми зрізаємо, може бути інша брунька, тобто починати рости інший пагін, тому ніж заводимо. Наприклад, ми можемо завести від рослини, повернути ножа і зрізати. Брунька має бути закрита, щоб не було видно суцвіття. І товщина, яку зазвичай просять клієнти за класом Кодексу Аліментаріуса , понад вісім міліметрів”.
Зі слів Павла Булгакова, усього мають сім гібридів спаржі, зокрема, фіолетову — гібрид “ерасмус” чи салатову — “примус”. Щодня збирають 500 кг урожаю. Вирощують її в екологічних умовах:
“Нині цю ділянку гербіцидами не обробляємо. Спаржа росте, як кажуть, із з-під самої землі. Немає ніяких обробок, ні підживлень, максимум це може бути полив”.
Ця рослина багаторічна, бо ж збирати урожай з неї можна до 12-15 років. У 2023 році у Мошнах засадили шість гектарів спаржі. Цього року планують засадити 13 гектарів на іншій ділянці.
“Спаржа ще не вийшла на 100% своєї врожайності. У цьому році плануємо, що це десь 30% від номінальної врожайності. На наступний — 70-80% і вже на третій рік вона виходить на 100% своєї врожайності. Ми орієнтуємося на норму шести тонн з гектара, але в Каховці збирали й більше”, — розповів фахівець.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
а в родной украине цена на спаржу дороже элитного мяса, признайтесь, кто в украине ест спаржу за такие деньги? зато хвастаются как быстро и много растет! Так а хули цена такая?