Мінімальний рівень усихання продукції – основа процесу зберігання овочів

0 615

Експлуатація овочесховищ – це низка чималих витрат для аграріїв. Однак, інвестуючи в обладнання овочесховища, фермери часто отримують не зовсім той результат, на який розраховували.

Що варто знати про технологічні прийоми зберігання овочів розповів Андрій Марущак, комерційний директор ТОВ «ВанДайк Технікс», компанії яка не перший десяток років постачає в Україні та по всьому світу обладнання для зберігання картоплі та овочів.


– Дуже часто від фермерів можна почути, що через тривале зберігання овочі починають «всихати», що позначається на якості продукції. Як можна вберегтися від цього?

– Проблема полягає в тому, що технологічні компанії, переважно іноземні, пропонують якісні рішення, що не будуть сприяти всиханню продукції. Але ми завжди стикаємося з тим, що клієнт думає, що умовна компанія «Х» може зробити дешевше і надає перевагу їх послугам.

Втім, через 2-3 роки, зіткнувшись з проблемою всихання, такий агровиробник дивується: а чому відбувається саме так? Варто розуміти, що обладнання, яке зазвичай пропонується на українському ринку, як правило, голландського виробництва.

В цій країні дуже малий обсяг земель сільгосппризначення. Тому відношення їх виробників до власно вирощеної продукції є досить прискіпливим. Тому мінімальний рівень усихання їхньої продукції – це основа всього процесу зберігання.



В Україні ситуація інша?

– В Україні на перше місце виходить наступне: можна купити обладнання трохи дешевше, але в результаті ви отримаєте втрати продукції при зберігання трохи більші. І дехто з виробників йде чи свідомо, чи від незнання технологій зберігання на такий компроміс.

Але основна проблема полягає в тому, що, як правило, наш клієнт мало розуміється в нюансах використання обладнання для овочесховища. В принципі, це можна пояснити тим, що він не є фахівцем в цьому виді бізнесу.

Крім того, існує багато українських компаній, що раніше пропонували рішення для зберігання овочів протягом максимум 3-х тижнів у супермаркетах, а потім вирішили, що їх досвід дозволяє їм працювати у галузі довготривалого зберігання. І вони отримують дуже низьку ціну на обладнання.

Я знаю приклад, коли агровиробник, закупивши обладнання у такої компанії, через 3-4 роки роботи на ньому, був вимушений закупити вже нове обладнання у нас.


 

– Який зрештою рівень усихання овочів є допустимим?

– Нормальний процес зберігання овочів передбачає усихання на рівні 6-7% від загальної кількості продукції, що закладена в овочесховище терміном на 8 місяців.

Якщо рівень усихання складає понад 10%, то відповідно ви втрачаєте, не тільки вагу, а й товарність продукції.

Якщо ж, припустимо, картопля втрачає свою товарність, то вона може бути використана в подальшому лише в сегменті переробки, ще гірша ситуація з морквою.

– Тобто, вигідніше один раз інвестувати кошти в обладнання для зберігання, аніж втрачати гроші згодом щороку?

– Тут палка при двох кінцях: можна купити відносно дешеве обладнання та щороку мати втрати продукції на рівні 25%. Можна ж придбати дорожче обладнання і мати рівень втрат приблизно на рівні 6% за сезон від усихання продукції і позбутися втрат товарності взагалі.

 

SEEDS.org.ua за інформацією AgriGator

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!