Мигдалю пророчать долю традиційної культури Півдня України

0 261

Українські фермери полюбляють захоплюватися новими нішами, які обіцяють супердоходи за порівняно невисоких інвестицій і витрат. Близько 10-12 років тому в Україні почалася хвиля посадки промислових плантацій волоського горіха, яка триває й досі.

Щоправда наразі істотних обсягів якісного сортового волоського горіха, вирощеного в промислових садах, на ринку не помітно – експорт як і раніше формується за рахунок горіха, зданого населенням перекупникам.

Близько п’яти років тому виробники почали масово інвестувати у вирощування фундука. Причому промислові плантації фундука закладалися не тільки на півдні, але і в центральних і північних регіонах, наприклад в Київській області.

Наразі складно сказати, наскільки успішним буде бізнес з вирощування фундука, але продавці саджанців вже змогли непогано заробити на цьому.

До речі, значна частина саджанців поставляється з країн з абсолютно іншим кліматом, зокрема з Італії. Будемо сподіватися, що цей ризикований експеримент не принесе розчарування виробникам.

І ось продавці саджанців вже починають переконливо просувати вирощування мигдалю в південних регіонах України. І це при тому, що в реєстрі сортів України немає жодного сорту мигдалю. Проте, очікується, що кілька сортів мигдалю з’явиться в реєстрі вже в наступному році, що дозволить зробити процес закладання промислових садів мигдалю офіційним.

Наразі невідомо, чи будуть субсидії для закладання багаторічних насаджень в наступному році. Їх відсутність може сильно остудити запал тих, хто хоче закладати сади таких культур з високим рівнем погодних ризиків, як мигдаль.

Якщо врахувати, що в Україні є чимало проблем з пошкодженням заморозками і морозами навіть таких культур, як яблуня, не кажучи вже про черешні, абрикоси або персик, до вирощування мигдалю в промислових умовах, безсумнівно, слід підходити з максимальною обережністю.

Перш за все інвесторам потрібно уникнути ситуації, коли вони прислухаються до порад тих, хто заробляє на продажу саджанців. Також потрібно враховувати багаторічні кліматичні дані по регіону і порівнювати це з інформацією про терміни цвітіння обраних сортів. Ну і не варто забувати про те, що мигдаль на дереві або мигдаль прибраний з дерева – це ще не готовий продукт, і продати його буде непросто.

В умовах України мигдаль потрібно буде досушувати, тоді як в США, наприклад, мигдаль сушиться прямо в міжряддях саду.

Підприємці в Україні часто забувають включити в бізнес-план інвестиції і витрати на доопрацювання продукції і майже завжди забувають про витрати на маркетинг, який також не буває безкоштовним.

Також потрібно пам’ятати про те, що мигдаль буває різної якості, що впливає на ціну мигдалю. Яким буде якість українського мигдалю? Відповідь на це питання буде безпосередньо впливати на доходи, проте відповісти на це питання вже зараз досить складно.

Чи стане мигдаль традиційною культурою для Півдня України? Це покаже тільки час. Однак те, що цьому питанню приділяється так багато уваги, вже похвально. Головне не забувати об’єктивно враховувати всі ризики і знайти відповіді на найскладніші питання, що стосуються перспектив вирощування мигдалю в Україні.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією   EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!