Мешканка Одещини понад 10 років виготовляє мірудію – унікальну спецію Бессарабії
Бессарабія вражає не лише своєю етнічною різноманітністю, а й багатством кулінарних традицій. Одним із яскравих прикладів цього є різноманіття спецій, пише SEEDS.
Найбільше виділяється спеція під назвою мірудія, запах якої знайомий багатьом мешканцям цього краю. Основу спеції становить буркотина, яка складає до 60% від загальної маси.
Читайте також: Фермери отримають компенсацію за понад 11 тисяч одиниць української агротехніки
Буркотина, яку ще називають гуньба сінна, грецьке сіно, окладник, сіре зілля, пажитник, шамбала, фенугрек, чаман, грибна трава — однорічна пряно-ароматична рослина, заввишки 50–60 см. Належить вона до родини бобових.
Мешканка села Криничне Болградського району Парасковія Трандафілова вже понад 10 років займається виготовленням цієї традиційної бессарабської спеції. За ці роки вона стала справжнім майстром у своїй справі, і тепер її продукцію знають далеко за межами рідного села.
“Часто на ринку я спостерігала, як місцеві господині продавали різноманітні спеції. Згодом я вирішила запитати одну зі знайомих продавчинь про рецепт приготування мірудії. Вона поділилася своїми знаннями, і я почала експериментувати. Тепер це стало моєю улюбленою справою”, – розповіла Парасковія Іванівна виданню «Махала».
Мірудія — це суміш кількох трав, які висушують, перемелюють і змішують, створюючи унікальну спецію. Крім буркотини до складу спеції входять також сушена петрушка, кріп, м’ята, листя моркви та селери, а також пір’я часнику та цибулі.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!