Мешканець столиці вирощує в Києві японські банани
Банани японо-китайського походження вирощує в Києві біолог, співробітник національного парку «Голосіївський» Олександр Соколенко. Каже, раніше ці рослини були окрасою парків на півдні України, проте після потепління, викликаного змінами клімату, вони гарно почувають себе у столиці, пише SEEDS.
«Ростуть у мене вдома, хоча вони можуть рости де завгодно. Їх можна садити в парках як елемент зеленого благоустрою. Такі банани уже давно вирощують по всій Європі як декоративну культуру. Та були переважно поширені на півдні України, де люди навіть на присадибних ділянках їх доглядають.
Будь-який банан – це трава, і вирощується, як трава. В умовах України їх коренева система зимує в землі, а наземна відмирає, а потім, навесні, знову відростає. Виростають банани заввишки до 4,5 метрів. Саме цей –найморозостійкіший вид бананів у світі – японський банан басіо. Тому він у нас і росте», – розповів Олександр Соколенко «Великому Києву».
Якщо років 30-40 тому у нас суттєво промерзала земля, іноді до метра, то зараз промерзання або взагалі немає, або до 10 см вглибину, так було минулої зими, зазначає Олександр Соколенко. Тому коренева система бананів краще виживає. Але плодів такі бананові дерева, на жаль, не приносять.
Читайте також: На Тернопільщині розпочали масовану боротьбу з борщівником Сосновського
«Банан басіо не використовують для вирощування плодів, але як декоративну культуру, прикрасу парків та скверів. За сприятливих умов вони зацвітають на початку осені, але їхні плоди не визрівають, бо бракує теплих днів.
Плоди цих бананів неїстівні. У магазинах ми купуємо сортові банани, які пройшли спеціальну селекцію аби їхні плоди були придатними до вживання», – додає Олександр Соколенко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!