Мелотрія – крихітні корисні кавунчики, які можна виростити навіть на балконі
Плоди мелотрії з’явилися на Європейському ринку порівняно недавно і поки що це нішева культура. Її комерційне вирощування було розпочато в Бельгії 2009 року, в супермаркетах плоди зустрічаються під назвою міні-кавуни. Дійсно округлі плоди всього 3-5 см завдовжки разюче схожі на крихітні кавунчики, пише SEEDS.
Назву “мишачі кавуни” вигадали шанувальники творчості англійської письменниці та ілюстраторки Беатрікс Поттер – авторки казок про кролика Піттера та його друзів. В одній з її казок зображений мишачий пікнік зі схожими плодами, розповідає Маріте Гайліте, експерт асоціації овочівників Latvijas dārznieks, у своєму блозі на EastFruit.
Плоди мелотрії зазвичай подобаються дітям, але їх слід одразу попередити, що плоди лише зовні схожі на кавуни, смак у них, як у свіжого огірка. Якщо запізнитися зі збиранням урожаю, плоди стають кислуватими, як перерослий огірок. Мелотрії смачні і в свіжому, і в консервованому вигляді, наприклад, мариновані.
Сама рослина мелотрія (Melothria scabra) належить до родини Гарбузових (Cucurbitacea). Її батьківщиною є Центральна Америка та Мексика, хоча деякі ботаніки вважають її батьківщиною Африку.
Уперше мелотрію описав французький ботанік Чарльз Віктор Наудін 1886 року, але племена індіанців використовували мелотрію в їжу задовго до Колумба. Нині насіння мелотрії пропонують багато фірм, що спеціалізуються на насінні для городників-любителів.
Різними мовами цю рослину називають по-різному: “cucamelon”, “Mexican sour gherkin”, “cuka-nut” англійською і “concombre à confire” (зацукрований огірок) французькою, але “мінікавун” звучить, звісно, коротше.
Якщо в найближчому супермаркеті мишачі кавуни бувають нечасто, мелотрію можна виростити навіть у найменшому садочку або на балконі. Її вирощують практично так само, як і огірок, є лише кілька невеликих відмінностей. Сама рослина зовні дуже схожа на огірок, але листя менше і жорсткіше на дотик.
Як і огірок, мелотрія ліана і найкраще вирощувати її з використанням опор або шпалери, це значно полегшує збирання врожаю. Мелотрія дуже придатна для озеленення веранд, альтанок, стін або огорож.
У південних країнах мелотрія прекрасно росте у відкритому ґрунті, у помірному кліматі її надійніше вирощувати в теплиці (хоча б навесні). Однак треба мати на увазі, що мелотрія дуже сильно розгалужується і швидко починає конкурувати з іншими мешканцями теплиці, тому рослини слід обмежувати в рості, видаляючи значну частину бічних пагонів.
Якщо огірок цвіте і плодоносить незалежно від довжини світлового дня, мелотрія належить до рослин короткого дня і в середній смузі цвіте лише в серпні. У південних країнах вона може цвісти все літо з самого його початку.
Якщо при вирощуванні огірка найчастіше використовують партенокарпічні гібриди, які не утворюють насіння і не потребують запилення, мелотрії потрібні і запилення, і комахи-запилювачі. Дрібні плоди легко зав’язуються і швидко ростуть, рослини рясно плодоносять.
При вирощуванні в домашніх умовах насіння висівають у горщики діаметром 8-9 см, наповнені субстратом для розсади. Оптимальна температура проростання насіння 25-30оС, при цьому воно сходить на третій день, проте підійде і температура 18-20оС, просто сходів доведеться чекати довше.
Надійніше в один горщик посіяти дві насінини, якщо зійдуть обидві, одну з них відразу ж доведеться пересадити в інший горщик. Розсада буде готова до висадки через 23-25 днів, тому з посівом насіння поспішати не варто. Переросла розсада дуже погано приживається на постійному місці.
У теплиці мелотрію вирощують так само, як огірки, і формувати її слід так само, залишаючи тільки головний пагін і вкорочені на 2 листки бічні пагони. У відкритому ґрунті для мелотрії слід підібрати добре освітлене, тепле, захищене від вітру місце. Вона добре росте у великих горщиках і балконних ящиках, лише не слід забувати про полив і регулярне підживлення комплексними добривами.
Урожай збирають регулярно (щодня), не дозволяючи плодам переростати. При бажанні отримати насіння для подальшого розмноження, кілька плодів позначають (наприклад, кольоровими стрічками) і дають їм дозріти протягом декількох тижнів.
Мелотрія цікава тим, що крім плодів утворює і досить великий їстівний коренеплід масою до 300-400 г. За смаком він нагадує редиску або редьку, але на відміну від редьки або дайкона не придатний до зберігання.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!