Майстриня із Запорізької області отримала авторські свідоцтва на рецептуру більше 40 салатів
Тетяна Сус з села Матвіївка Вільнянського району завжди мала особливий талант до домашніх заготовок – солінь, консервації, салатів. Однак довгий час оцінити всю цю смакоту могли лише її домочадці та вузьке коло постійних покупців на одному із запорізьких ринків, де вона час від часу продавала надлишки своєї продукції.
“У певний момент я зрозуміла, що потрібно йти від “домашньої кухні” і більш професійно організувати роботу. Для цього взяла кредит і в сусідньому селі купила стару будівлю колишньої радгоспної їдальні.
Але одразу ж налагодити там виробництво не вийшло. Лише через три роки в одній частині будівлі відкрила переробний цех, в іншій – магазин. Однак для успішного ведення бізнесу і тим паче його розширення все ще не вистачало ані знань, ані досвіду.
Величезну допомогу в цьому надав Українсько-канадський проект розвитку плодоовочівництва UHBDP. Завдяки йому я багато чому навчилася і продовжую вчитися – тонкощам маркетингу, психології бізнесу, правильної організації продажів. Я стала закуповувати, а не вирощувати овочі для переробки”, – говорити Тетяна Сус.
До слова, у Тетяни на сьогоднішній день є офіційно оформлені авторські свідоцтва на рецептуру 42 різних салатів (це її інтелектуальна власність). В середньому 22 види з них вона поставляє в супермаркети Запоріжжя – з жовтня по квітень включно.
Але і влітку не сидить без діла – вирощує на своїй ділянці квіти, розсаду, а також деякі дуже цікаві “екзоти”: спаржу, батат, артишоки, бамію (окру) і ін.
Зараз Тетяна Анатоліївна Сус очолює районну громадську організацію “Рада жінок-фермерів” і вже сама ділиться знаннями з іншими.
SEEDS.org.ua за інформацією mig.com.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!