Майстриня з Тернопільщини виготовляє древні різдвяні обереги

0 117

З кожним роком дедалі більше українських родин не уявляють Різдва без дідуха. Цей декоративний сніп, зв’язаний із колосся, символізує добрий врожай, мир і злагоду в родині, звʼязок між поколіннями, пише SEEDS

Для Людмили Пелешок із Тернопільщини дідух – не просто різдвяна традиція. Цей оригінальний та особливий символ свят жінка вже багато років виготовляє сама із колосків злакових культур: жита, пшениці, вівса і льону. Кожен елемент має свій символ. Жито означає життя, пшениця – багатство, овес – здоров’я, а льон символізує єднання родини.

«Раніше я виготовляла дідухи, які можна ставити у вазу, потім почала робити триногих, стійкіших. Три ноги також символічні, означають три світи: минулий, теперішній і майбутній. Основою кожного дідуха є снопи з дванадцяти колосків, що символізують 12 місяців і 12 апостолів. Усі пучечки складаю докупи і формую дідух. Готовий сніп-оберіг обмотую соломою із жита, – розповіла Людмила Пелешок «Сільському господарю».

Виготовлення дідуха – тривалий  і нелегкий процес. Спочатку потрібно заготовити сировину. По суті, про неї треба подбати рік наперед. Дуже важливо вчасно зібрати колоски, обрізати, посортувати, висушити і правильно зберегти. Також треба подбати про захист від гризунів.



«За цю всю роботу відповідає мій чоловік Андрій, – каже Людмила Іванівна. – Ми спеціально виділили земельну ділянку, де він вирощує злакові культури. Окрему площу віддали під квіти, адже дехто із замовників просить задекорувати дідух. Для цього використовую сухоцвіти, які теж вирощую сама».

Читайте також: Голубці з Одещини потрапили до переліку нематеріальної спадщини України

Зі слів майстрині, з кожним роком дідухи стають популярнішими, відповідно з’являється більше охочих мати різдвяні атрибути, які виготовляє Людмила Пелешок. Щоб вчасно виконати замовлення, жінка залучила до цього процесу сина, дочку і зятя.

«Тепер це наше сімейне ремесло, – каже Людмила Іванівна. – Воно, як і сам дідух, стало для нас символом єднання родини, нашою сімейною традицією. До виготовлення дідуха ми беремося наприкінці осені, коли завершуємо всі польові роботи. Робимо їх різної висоти і форми: у вигляді снопа, дерева. Постійно фантазуємо, але водночас не відходимо від народних традицій».

Дідухи сім’ї Пелешок гріють душу і об’єднують українців по всьому світу: Італії, Німеччині, Канаді. Найвищий їхній двометровий дідух кілька років тому був представлений на Різдвяному фестивалі в Іспанії.

Почесне місце займає дідух і в оселі Пелешків. Наприкінці зими господар родини виносить його на подвір’я й обмолочує. Солому спалює, а зерно віддає курям – щоб добре неслися.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!