Майбутнє АПК: вчені розібрались, як вуглекислий газ перетворювати на їжу
Неймовірні новини світу: дослідники з Мюнхенського технічного університету (TUM) успішно розробили метод синтетичного виробництва харчового білка з використанням типу штучного фотосинтезу, пише SEEDS.
Групі під керівництвом професора Фолькера Зібера з Університету Університету Університету Нью-Йорка в Штраубінгу з біотехнології та сталого розвитку (TUMCS) вдалося отримати амінокислоту L-аланін, важливий будівельний блок білків, зі шкідливого для довкілля газу CO2.
Непрямий біотехнологічний процес включає метанол як проміжний продукт.
Читайте також: Крім магнітних, на Землі з’явилися ще й пилкові бурі
Досі білок для корму для тварин зазвичай виробляли в південній півкулі, що вимагало великих сільськогосподарських площ і мало негативні наслідки для біорізноманіття.
«Порівняно з вирощуванням рослин, цей метод вимагає набагато менше місця для створення тієї ж кількості L-аланіну, коли використовувана енергія надходить від сонячних або вітряних джерел енергії.
Більш ефективне використання простору означає, що свого роду штучний фотосинтез можна використовувати для виробництва тієї ж кількості продуктів харчування на значно меншій кількості акрів. Це прокладає шлях до меншого екологічного сліду в сільському господарстві», – пояснює науковець Сібер, професор хімії біогенних ресурсів ТУМ.
Виробництво L-аланіну — це тільки перший крок учених. «Ми також хочемо виробляти інші амінокислоти з CO2 з використанням поновлюваних джерел енергії та ще більше підвищувати ефективність процесу реалізації», — каже співавторка Вівіан Віллерс.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!