Лавандове поле – золоті ароматні гектари
Лавандові поля на українських теренах з’явилися не так давно, однак з кожним роком їх стає дедалі більше. Лаванда – не просто сезонна туристична принада, цей бізнес має набагато більше ніш для реалізації, про які SEEDS в ексклюзивному інтерв’ю розповів Юрій Качур, співзасновник фермерського господарства “Лавандова гора”, що на Закарпатті.
– Кажуть, що “Лавандова гора” – найбільша з плантацій лаванди в Україні?
– Так і є. Плантацій лаванди в Україні є багато, але площа кожної не перевищує пів гектара. У нас – майже 8 гектарів, хоч лавандою ми займаємось тільки четвертий рік.
– Як довго доведеться чекати на лавандове цвітіння новачкам, які починають “з нуля”?
– Не довго. Цвіте лаванда на перший рік з моменту посадки. Якщо посадити кущі восени, на наступне літо лаванда вже цвістиме.
– Туристи теж з’являються одразу, у перший же рік цвітіння?
– Звісно ні. Перший рік ми ніяк нашу плантацію не рекламували – вона ще не мала того розкішного вигляду, який шукають туристи для красивих фото.
Тепер у нас є туристи. Їдуть з різних регіонів. Мешканці Львова і Чернівців їдуть до нас спеціально. Приїздять і ті, хто тут недалеко відпочиває, або просто дорогою заїжджають.
– Ваше лавандове поле вирощувалось, як винятково туристичний об’єкт?
– Ми виробники різної продукції з троянди та лаванди. Робимо сироп лавандовий, конфітюр і сироп з троянди. З нашою лавандою печуть печиво, роблять тверді сири.
– Чим вигідніше займатись: розвивати туристичний напрямок, чи зосередитись винятково на переробці лаванди?
– Можна і поєднувати – одне одному не заважає. Звичайно, що туристи – це додаткові клопоти, але це і невід’ємна частина справи.
– Як швидко окупиться вкладення в лавандове поле?
– Ми про якісь заробітки до третього року навіть не розраховували. Це капіталовкладення на перспективу.
– Чи перспективно займатися в Україні лавандою від щорічного вирощування звичної городини, тієї ж картоплі?
– Якщо порівнювати лаванду і картоплю – це дві зовсім різні речі. Порівнювати їх нереально і не варто. Посадити картоплю – затрат копійки, обробіток – теж копійки. Хто вирощував картоплю полями – той і далі її вирощуватиме. Це налагоджений бізнес, і там все знайоме.
А от для нових фермерів… Тут кожен має сам вибирати, чим йому займатись. Картоплю треба садити кожен рік, щороку однакова робота… А ось лаванду – один раз посадив, і на 25 років забув. Потім ти її лишень доглядаєш.
– Карантин не завадив вашій справі, позаяк туристам було зась до багатьох місцин?
– Карантин, звісно, що вніс свої корективи. Був час, коли ми не могли запускати на поле ту кількість туристів, які б хотіли туди потрапити – потік був менший через карантин. Однак негативний вплив був мінімальним.
– Чи плануєте розширювати свою справу, можливо збираєтесь вирощувати інші рослини, чи лікарські трави?
– Плануємо. Наразі тримаємо напрямок на такі рослини, як меліса, шавлія, м’ята… Крім того у нас з’явився свій розсадник лаванди. Цьогоріч це близько 300 тисяч саджанців, які готуються на осінь для посадки і для продажу.
Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!