Лаванда: цікаві факти про “душу Провансу”
Батьківщиною лаванди вважається Середземномор’я. Але лаванда росте від Канарських островів до Аравії і Східної Індії. Спеціально лаванду вирощують для різних цілей у Франції, Італії, Іспанії, Болгарії, Угорщини, та інших країнах. У багатьох країнах вирощують для отримання лавандового масла; десь як декоративну рослину, адже гібридні сорти лаванди дуже красиві. Є сорти, які вирощуються в лікувальних цілях – для отримання меду.
Від лаванди використовують всі надземні частини – квіти, листя, стебла. Звичайно ж, квіти використовують в більшій кількості, так як в суцвіттях міститься більше ефірного масла (1,2 – 2,3%), ніж в листках і стеблах. Квіти лаванди, свіжі або висушені, мають пряно-гіркуватий смак. Їх використовують в практичній медицині через 7-10 днів після цвітіння.
Збирають лаванду в період її масового цвітіння, коли розпускається 50% квіток – в цей час їх забарвлення і аромат найбільш сильний.
Період цей настає в кінці червня – початку липня, тому найкраще збирати рослину в День Івана Купали, коли всі рослини досягають піку своїх магічних сил. Суцвіття зрізують на довжину 10-12 см і вивішують для сушіння в теплому і добре провітрюваному місці.
Лаванда має заспокійливу діюб як у валеріани і протизапальну діюб як у шавлії, але при цьому має приємний аромат. Крім того, вона має знеболюючу дію при мігрені, спазмах головного мозку, головних болях.
Лаванда посилює опірність організму перевтоми і інфекційних захворювань, зменшує негативні прояви атеросклерозу та інсульту.
В емоційній сфері, лаванда знімає перепади настрою, утихомирює гнів, приносить спокій і ясність, підвищує концентрацію уваги, захищає розум від «атак» всяких образ і стресів. Усуває перезбудження, безсоння, плаксивість і істеричні реакції.Як косметичний засіб використовують ефірну олію лаванди для догляду за шкірою будь-якого типу, так як лаванда має омолоджуючий впливом і балансуючим ефектом.
Крім як для лікування лаванду використовують в парфюмерно-косметичній промисловості при виробництві духів, одеколонів, мила, шампунів, кремів, мазей та ін. Для ароматизації приміщення застосовують спеціальні свічки з лаванди, або для ароматизації білизни в шафі або для захисту від молі, роблять мішечок з сухими суцвіттями.
Крім того, для лікування використовують лавандовий чай і лавандовий мед.
Лаванду використовують в основному для отримання ефірного масла.Основним компонентом його є ліналоол (линалилацетат) і його складні ефіри з різними кислотами, а так само кумарини, флавоноїди, фітостероли, тритерпенові сполуки – урсолова кислота, дубильні речовини.
У маслі лаванди так само виявлені гераниол і борнеол. Але і це ще не повний список речовин. Голландські вчені встановили, що в ефірному маслі лаванди міститься ще 23 нових, раніше не вивчених компонента.
Французький письменник Жан Жіоно говорив: «Лаванда – душа Провансу». І це справді так, адже неможливо уявити південь Франції без його живописних лавандових полів. Період цвітіння так званого «блакитного золота» триває з червня по серпень в залежності від сорту, клімату і місця розташування. Поля квітучої лаванди прикрашають ландшафти Провансу чарівними переливами відтінків – від димчасто-бузкового до синяво-фіолетового.
Сьогодні в найбільш великих обсягах лаванду вирощують в Провансі. Ще кілька десятків років тому збір і продаж врожаю були виключно жіночими заняттями, а чоловіки, як правило, займалися іншими сільськогосподарськими роботами.
Для створення великих квіткових плантацій часто доводилося вдаватися до найму робітників. У 1952 році з появою збиральних машин процес обробки лавандових полів істотно полегшився, а до цього моменту весь урожай збирався вручну за допомогою серпа. Сьогодні «блакитне золото» культивується багатьма фермерами, більшість з яких живуть виключно її вирощуванням, вдосконалюючи якість і вид рослини.
У Провансі лаванда символізує місцеву історію і красу. Незважаючи на досить високий щорічний урожай, в рідних краях їй завжди знаходять застосування в різних сферах. Рослину використовують для створення косметики, парфумерії, мила, а деякі ресторани навіть застосовують її в приготуванні оригінальних страв, щоб додати місцевої кухні особливого шарму. У таких закладах спробувати лаванду на смак можна, замовивши лавандовий сорбет, печиво або мед.
Youtube та Підписуйтесь!