Лабораторні дослідження насіння – важливі кроки для кращого врожаю

0 473

Визначення посівних якостей насіння в лабораторних умовах є основним напрямком досліджень, що так важливі для агровиробника перед початком посівної кампанії.

Таку думку висловила керівник випробувальної лабораторії Інституту Агробіології (група компаній BioNorma) Ірина Подгурська під час III Міжнародної торгової платформи «Інновації. Технології. Фінанси» з циклу «Збільшення прибутків в агробізнесі» в Києві, яка була організована агромедіа-агенцією Sapienza за підтримки Київського Міжнародного Контрактового Ярмарку.

На початку виступу Ірина Подгурська розповіла про основні напрямки роботи Інституту Агробіології. Вона зазначила, що на сьогодні це провідна наукова установа, яка займається розробками в галузях агрономії, мікробіології, біотехнології, а також науковим консалтингом.



«Інститут є частиною групи компаній BioNorma. Місія нашої випробувальної лабораторії полягає у задоволенні потреби виробника в кваліфікованій експертизі продукції аграрного сектору.

Наша лабораторія спеціалізується на трьох основних напрямках діяльності: визначення посівних якостей насіння, фізико-хімічні випробування агропродукції та фітосанітарна експертиза.

Випробувальна лабораторія Інституту Агробіології отримала Атестат про акредитацію за міжнародним стандартом якості ISO 17025. Це стандарт, що висуває суворі вимоги до компетентності випробувальних лабораторій.

Тобто акредитована лабораторія має довести кваліфікацію свого персоналу, точність роботи обладнання, продемонструвати правильний процес поводження із зразками, якість реактивів, з якими вона працює, тощо. При цьому результати досліджень акредитованої лабораторії визнаються на міжнародному рівні», – повідомила керівник випробувальної лабораторії Інституту Агробіології.

Якщо говорити про кожен з показників якості насіння окремо, то, за словами Ірини Подгурської, при визначенні чистоти насіння можна зрозуміти, який буде відсотковий вміст основної культури по відношенню до домішки.



«Якщо чистота партії насіння недостатня і не відповідає необхідним вимогам, то таке насіння потрібно доочищувати перед посівом. При цьому не дозволяється висівати насіння, що має в своєму складі хоча б один вид карантинних бур’янів чи шкідників. Саме тому чистоту насіння варто визначати заздалегідь»,- зазначила Ірина Подгурська.

Вона також повідомила, що вологість насіння не повинна перевищувати 15%. В іншому випадку при тривалому зберіганні воно втрачає свою схожість і може бути заражене пліснявими грибами.

Такий показник, як маса тисячі насінин, характеризує виповненість насіння – чим більш воно виповнене (крупне), тим більш якісною буде вся насіннєва партія. У свою чергу, визначеність показників зараженості хворобами та заселеності шкідниками пропонує аграріям методи для знезараження насіння перед посівом.

«Втім, найбільш популярним показником, за визначенням якого звертаються у випробувальні лабораторії, є схожість та енергія проростання насіння. Це показник відсоткового вмісту пророслих насінин в партії. Енергія проростання визначається на 3-5 днів раніше за схожість. Вона показує дружність сходів насіння»,- повідомила фахівець.



За словами Ірини Подгурської, випробування фізико-хімічних характеристик агропродукції дозволяє встановити відповідність партії основним класоутворювальним показникам, які прописані в технічних вимогах до сільгоспкультур. Таких характеристик багато, і вони є досить специфічними для кожної культури.

«Наприклад, такий показник, як натура – старовинна кількісна міра властивостей зерна, яку використовували ще торговці Давньої Греції. Фізичний зміст натури полягає у її вазі, вираженій у грамах на 1 літр. Натура характеризує борошномельні властивості зерна – чим більше її показник, тим більшим буде вихід борошна при переробці.

Інша фізико-хімічна характеристика – число падіння – викликає завжди найбільшу кількість питань серед представників агросектору. Його фізичний зміст полягає в активності ферменту альфа-амілази – основного ферменту зернових культур, що відповідає за розщеплення крохмалю до моносахаридів з виділенням вуглекислого газу, який, в свою чергу, вказує на пористість хліба при випіканні.

Відповідно, якщо число падіння буде високим, а активність альфа амілази при цьому низька, ми отримаємо сухий і не об’ємний хліб. І навпаки, якщо число падіння низьке, то виділяється багато вуглекислого газу, який впливає на в’язкість тіста. Це дає змогу при випіканні отримати м’який хліб. Тому число падіння варто визначати заздалегідь, і для пшениці воно має становити приблизно 250 секунд»,- пояснила Ірина Подгурська.



Не менш важливим фізико-хімічним показником є склоподібність. Вона залежить від структури білково-крохмального комплексу насінини.

«Якщо він є міцним, то ми отримаємо склоподібні зерна, а у випадку слабкого білково-крохмального комплексу – борошнисті. Склоподібність полягає у здатності насіння просвічуватися в прохідному світлі. Склоподібне насіння володіє набагато кращими технологічними характеристиками і, відповідно, воно є більш затребуваним серед агровиробників»,- зазначила Ірина Подгурська.

Вона також повідомила, що сьогодні жодна сучасна лабораторія не обходиться без методів експрес-аналізу. Сутність експрес-методів полягає у можливості за лічені хвилини визначити якість насіння, тобто його вологість, вміст білка, олії, клейковини. Експрес-аналіз найчастіше базується на методі інфрачервоної спектроскопії.

«Цей метод ґрунтується на тому, що будь-яке зерно впливає на спектральні характеристики поглинання чи пропускання інфрачервоного спектру. Це дозволяє нам швидко отримати на експрес-аналізаторах необхідні показники якості зерна»,- резюмувала керівник випробувальної лабораторії Інституту Агробіології.

 

SEEDS.org.ua за інформацією AgriGator

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!