Квасениця бульбоносна – новий претендент в конкуренти картоплі  

0 2 069

Квасениця – рослина не нова для України. Деякі різновиди квасениці зазвичай вважають бур’янами на городах. Винятком є тільки квасениця бульбоносна. Однак у нашій країні ця рослина наразі велика рідкість, пише SEEDS. 

Батьківщина квасениці Центральна і Південна Америка. У Колумбії, Перу, Болівії і Чилі її вирощують не менше ніж картоплі і називають «ока». Активно культивують квасеницю в гірських районах. Рослина ця невибаглива, що робить вирощування квасениці в складних кліматичних умовах Анд дуже популярним.

Зовнішній вигляд надземної частини квасениці бульбоносної не відрізняється від більшості своїх родичів. Це низькоросла рослина з листям, що складаються з трьох серцеподібних листочків.



Але, на відміну від багатьох інших видів роду Oxalis, бульбоносна квасениця має стебло. Стебло на поверхні землі допомагає рослині створити компактні кущики. На міцних квітконосах розташовуються суцвіття з дрібних жовтих квіток.

Зовні квасениця вельми непоказна, головна її цінність – під землею. Бульби квасениці містять багато крохмалю – до 25%. За рівнем змісту щавлевої кислоти сорти діляться дві групи: кислі сорти і солодкі.

Колір бульб квасениці бульбоносної, вкритої м’ясистою лускою, залежить від сорту. Він може бути жовтим, фіолетово-пурпурним, червоним, або ж яскраво-червоним.

Хоч зовнішні цей овоч схожий на картоплю від неї він відрізняється більш гострим смаком.



Найбільше поширення в кулінарії отримали бульби квасениці бульбоносної. Вони вживаються в їжу, як в свіжому, так і в приготованому вигляді. Бульби квасениці використовують так само, як і картоплю – їх варять, смажать, запікають і тушкують.

У свіжому вигляді бульби квасениці відрізняються вишуканим злегка гострим смаком і хрусткою структурою, що робить цей овоч ідеальним інгредієнтів для приготування салатів і холодних закусок.

Крім бульб в їжу вживаються листя і молоді пагони. Завдяки підвищеному вмісту щавлевої кислоти вони відрізняються більш гострим смаком. Їх теж додають до салатів.

На батьківщині рослини бульби квасениці заморожують і сушать. Промиті заморожені бульби називаються «охая» – їх вважають товаром найвищої якості. З охаї готують борошно, а з нього – десерти та каші.



У дикому вигляді квасениця бульбоносна не зустрічається. І насінням розмножити її неможливо – квітки стерильні. Розводять рослину виключно за допомогою бульб.

Бульби квасениці бульбоносної дозрівають досить довго – до 160 днів. Тому в середній смузі її потрібно вирощувати через розсаду: на початку квітня бульби висаджують в горщики, в кінці травня розсаду переселяють в город.

Головна проблема в тому, що у себе на батьківщині квасениця бульбоносна вирощується високо в горах, а там прохолодно. При температурі вище + 30°С кислиця припиняє ріст. Тому вирощувати цей диво-овоч краще в регіонах з прохолодним літом.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!