Курятина, свинина, яловичина: що подорожчало найбільше?
Ціни на харчові продукти в Україні зростають. Зокрема, за останній рік помітно подорожчало м’ясо. Якісь види м’яса та м’ясопродукти подорожчали на третину, ціни ж на інші зросли менш ніж на 10%. Лідером зі збільшенням вартості є яловичина. Найменше ж зросли ціни на свинину, повідомляє SEEDS.
У червні середня роздрібна ціна на свинину в Україні склала 140,2 грн, що на 5,8% чи 7,7 грн за кілограм вище за показник попереднього місяця. Якщо порівнювати з показниками червня минулого року, то свинина подорожчала на 7,8%.
“Проти інших видів м’яса здороження свинини за рік найменше: яловичина додала 27,7%, курятина — 16,6%, а індичатина — 11,3% проти минулого червня. Ціни на свинину в роздрібі транслюють як здороження свинини в закупівлі, так і загальноекономічні тенденції”, – зазначають в Асоціації “Свинарі України” (АСУ).
Найбільше подорожчала свинина, яку зазвичай використовують для приготування барбекю та шашликів.
“З 1-го червня по 1-ше липня зміна роздрібних цінників коливалася в межах 4,3-11 грн/кг залежно від напіфабриката. Зокрема, найпомітніше подорожчали тазостегнова частина (+11 грн/кг), ошийок та вирізка (+10 грн/кг), а найпомірніше — лопатка та грудинка (+4,3 та 6,3 грн/кг, відповідно). Тож хоча загальні обставини в країні не заохочують до проведення пікніків, основне здороження «прийняли» найпопулярніші «шашличні» позиції. Здороження свинини в роздрібі відобразило аналогічну динаміку закупівельних цін. Так, у червні їх середній рівень зріс на 5,9%”, – повідомляють аналітики АСУ.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!