Крафтяр з Львівщини виготовляє цілющі чаї з листя чорного горіха
Михайла Костюка, жителя села Банюнин, що на Львівщині, колеги-крафтярі називають «алхіміком». «Чаклує» він, створюючи «еліксир молодості, краси та здоров’я», з чорних горіхів, пише SEEDS.
У Михайла Костюка найбільша в Україні плантація чорного горіха. З них він виготовляє наливки, лікери, варення та чаї. Для виробництва використовує все: плоди, зелені горішки і навіть листя.
Читайте також: Українські селекціонери створюють цукрову кукурудзу для космічних місій NASA та SpaceX
З листя чорного горіха крафтяр робить різні чаї. Каже, що вони будуть корисними людям, які не можуть вживати алкоголь.
«Раніше я вчив людей готувати з листя чорного горіха чай так: сім свіжих або сушених листочків беремо на літр води. Кип’ятимо й насолоджуємося. Можна додавати листя м’яти чи материнки. Дуже смачно і корисно. А тепер я вже й виготовляю ферментований чай.
Не ферментовані чаї я заготовляю приблизно у 20-х числах червня. А ферментований – у 20-х числах серпня. Для ферментації я зібране листя утрамбовую у бочки. Закопую їх в землю, аби не було доступу повітря. Температура має бути 22-28°C. Так листя два роки ферментується під землею.
Такий чай дуже корисний. Це природний антибіотик, він зупиняє розвиток бактерій, виводить токсини, вбиває паразитів, покращує травлення, стабілізує роботу кишківника», – розповів Михайло Костюк Тechdrinks.info.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!