Крафтова пивоварня Закарпаття створила унікальний історичний напій – вересовий ель
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach), пише SEEDS.
Партія унікального елю була невелика – лише 200 літрів. Про це повідомив військовий ЗСУ, професор Ужгородського Національного університету, президент обласної туристичної організації «Закарпаття» Федір Шандор.
«Люди здавна додавали до зернової браги різні трави, коріння та ягоди, які на їхню думку могли покращити смак та аромат напою.
Одне з найдавніших таких поєднань — вересовий ель, оспіваний у знаменитій баладі Роберта Льюїса Стівенсона», — пише Федір Шандор.
За його словами, викопні зразки, виявлені на острові Рам у Шотландії, свідчать, що місцеві жителі вживали напої із зерна з додаванням вересу ще за 2000 років до н.е.
Читайте також: Українським фермерам компенсують чверть вартості придбаної с\г техніки вітчизняного виробництва
«Гілочки вересу додавали в ель не тільки з релігійних міркувань, але і тому, що суха тонка гіркота вересу врівноважувала солодко-торф’янисту основу напою (який, до речі домагалися і за рахунок додавання вересового меду), рослина надавала йому витончений квітковий-трав’янистий аромат. Причина цього fogg – білий пилок, який покривав суцвіття вереса», – додає президент обласної туристичної організації.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!