Космічні овочі: на орбіті вперше виростили перець
Перший урожай перцю чилі зібрали на Міжнародній космічній станції. Сам експеримент та підготовка до нього тривали два роки. Це порівняно невеликий термін для подібних досліджень. Частину червоного перцю астронавти з’їли на МКС, решту врожаю надішлють на Землю для подальших досліджень, повідомляє SEEDS.
Для вирощування в космосі вивели окремий різновид перцю сорту “Хетч”, який адаптували, щоб стручки перцю були невеликого розміру, пише EastFruit. На МКС привезли 48 насінин. Їх висадили у спеціальній камері ще в червні. Астронавти доглядали за перцем. З усіх рослин, що зійшли, залишили лише чотири. Їх поливали та запилювали вручну.
Перший урожай чилі на Міжнародній космічній станції зібрали 29 жовтня. Тоді астронавти спробували 7 стручків перцю. Загалом, за весь період експерименту вдалося виростити 26 перців. 12 стручків прилетять на Землю. З їхньою допомогою вчені дослідять вплив мікрогравітації та справді космічних умов на рослини.
“Ми пішли на цей експеримент, знаючи, що виростити перець в умовах мікрогравітації буде нелегко, але він виявився надзвичайно успішним та продемонстрував, що ми на правильному шляху до вирощування космічних культур. Ми плануємо використовувати отримані уроки та продовжити тестування та розробку набагато більшої різноманітності рослин для подальшого включення до раціону екіпажу. Наша мета – забезпечити життєздатне та стійке рослинництво для майбутніх місій з дослідження Місяця та Марсу”, – зазначає Метт Ромейн, дослідник із Космічного центру Кеннеді NASA у Флориді.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!