«Корисне в пластик не пакують, або чому слід вибирати пакування з паперу»
Чи замислювалися ви коли-небудь про те, чому деякі люди вживають воду тільки зі скляної тари? Чи чули ви про шкоду пластику для організму? Майже кожного дня ми купуємо продукти в пластику: воду в пляшках, одноразовий посуд, пакети і особливо зараз в період сезонних ягід, фруктів і овочів постійними “гостями” в продуктовому кошику стали пластикові лотки з цією продукцією.
Чим шкідливий пластик для людей
Американські вчені в публічному науковому дослідженні підтвердили високий рівень негативного впливу на організм пластику, що міститься у воді. До того ж він важко виводиться з нашого організму. Найбільш поширеними різновидами пластику є полікарбонат, поліпропілен, полістирол, поліетилен, полівінілхлорид. З перерахованих матеріалів виготовляють і промисловий, і харчовий пластик. І при нагріванні будь-якого виду пластику під сонячними променями виділяються токсичні речовини. Вони мають негативний вплив на все, що пакується в нього.
Ці речовини потрапляють в продукт, який знаходиться в лотку або в пляшці, а в подальшому і в організм дорослої або дитини в різному ступені. Хоча, на перший погляд ми і не відчуваємо різких змін в організмі, але все це має накопичувальний ефект, який здатний в не найкращий момент проявити негативні наслідки. У літню пору особливо поширена ситуація, коли фура з бутильованої водою, чекає розвантаження під сонцем, і дуже часто це може займати багато годин, а тим часом в питну воду під впливом сонця виділяються шкідливі речовини.
При вживанні такої води в наш організм потрапляє токсична речовина – Талат, яка негативно впливає на печінку, нирки, репродуктивні органи, ендокринну та нервову систему. Ще одним досить яскравим прикладом з життя є сезонний збір ягоди на полях. Коли більшість ягід збирається в пластикові панетки, які заздалегідь транспортують на поле і поки йде збір ягоди, лотки перебувають під впливом прямого сонячного проміння.
Але, напевно, мало хто замислюється над тим, що лотки виготовляються з 2 – PEHD (HDPE) або ПЕВП – поліетилену високої щільності, який має ефект «невидимого зла». Цей матеріал сам по собі здатний виділяти такий фрагмент як формальдегід – безбарвний газ, який негативно впливає на органи дихання, шкірний покрив і нервову систему. На сонці виділення цього шкідливого елемента зростає в рази. Тому, коли зібрану ягоду кладуть в пластикову панетку, то вже відбулися хімічні реакції з виділенням шкідливих речовин і висока ймовірність потрапляння цих речовин на ягоду.
Особливо небезпечна PVC-тара, виготовлена із застосуванням ПВХ. Даний матеріал індукує токсичний хлорвініл. Така тара маркується спеціальним знаком – трійка в трикутнику, тому її можна розпізнати при виборі тари. Варто відзначити ще й той факт, що в пластиковій тарі відсутня циркуляція повітря, що створює сприятливе середовище для утворення цвілі і продукт псується швидше. Не менш важлива проблема існує в утилізації та створення додаткового сміття, яке накопичується в навколишньому середовищі.
Як захистити себе від шкідливого пластику
Щоб захистити свій організм від отруйних речовин, що виділяються пластиком, досить зробити кілька простих кроків. Перші з них – це зменшити використання пластику в повсякденному житті. У період спекотних днів відмовитися від води в пластиковій тарі, відмовитися від пакетів і покупок продуктів в пластиковій упаковці. Пластикові пляшки слід замінити на скляні, пакети – на авоськи або екосумки. Що стосується пластикових лотків, то їх варто замінити на паперові.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!