Картоплі в раціоні українців значно поменшало
Картопля втрачає статус “другого хліба” на столах українців. За останні 3 роки площі під промисловими плантаціями картоплі скоротились з 70-80 до 20-26 тис. га., розповіла директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.
“Європеєць споживає 140 кг бульби за рік, співвітчизники — 95 кг”, – такими даними поділилась фахівчиня, коментуючи ситуацію на ринку бульби.
Високі ціни на картоплю (17-20 грн/кг), низька врожайність культури та згортання професійного картоплярства — ось основні тенденції сезону 2019.
“Постійні перепади температур, які спостерігались в усіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні із посухою в одних областях та з паводками в інших цього року прогнозуємо низьку врожайність культури. Через це ціна на картоплю вдвічі вища, ніж у 2018 році.
Гуртова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна доходить до 20 грн/кг. На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку та низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати бульбу у Молдові та Україні”, — прокоментувала вона.
Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% другого хліба вирощується на присадибних ділянках населенням. Але у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції.
SEEDS.org.ua за інформацією Expres.online
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!