Карантинні заборони не повинні заважати фермерам годувати мільйони українців
Закриття продовольчих ринків через карантин в Україні призводить не лише до збитків фермерів, а й позбавляє споживачів сезонних вітамінів. Про це у колонці на “Економічній Правді” пише директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.
“Тонни викинутих овочів і фруктів – результат масового закриття ринків. Ринки годують мільйони фермерів, які годують Україну. Закрили продовольчі ринки – перекрили кисень цим людям, а також позбавили споживачів сезонних вітамінів.
В Україні реалізація плодоовочевої продукції на 80% йде саме через ринки, на супермаркети припадає не більше 20%, і там велику частку завжди складав імпорт, адже у мереж досить високі вимоги до стандартів пакування, безпеки, обсягів та якості і не кожен дрібний фермер може їм відповідати”, – нагадує директорка з розвитку УПОА.
“Дрібні фермери, які вирощують ранні тепличні овочі говорять про значне зменшення попиту на продукцію і вже розуміють, що можуть в принципі не розпродати все, що виросло.
В Україні вже почався сезон свіжої зелені, вже є суниця садова, огірок, томат, молода картопля та капуста. А фермери зазнають збитків.
По-перше, через закриття ринків тонни продукції продані за безцінь на стихійних ринках або гниють на смітнику. По-друге, у населення різко впали доходи, а свіжа продукція, така як ягоди та фрукти, не є продукцією першої необхідності”, – зазначає Катерина Звєрєва.
“Населення України активно купує продукти з великим терміном зберігання і вважає за краще запастися недорогою продукцією, бо доходи різко впали. По-третє – свіжа продукція не зберігається довго, її треба одразу реалізувати, а стандартні канали збуту – такі як торгові точки, з якими працювали фермери – HoReCa, а також ринки закриті.
До посилення карантину багато дрібних і середніх фермерів були орієнтовані на оптового покупця і могли реалізувати свій обсяг свіжої продукції протягом декількох днів”, – додає директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації.
“Тепер же закупівельників немає – ринки закриті, ресторани і кафе теж. І на сьогоднішній день вони займаються індивідуальними замовленнями, в кращому випадку, онлайн-продажами.
Однак реалізувати стандартний обсяг продукції через онлайн-замовлення досить складно, до того ж питання доставки споживачу також треба вирішувати.
По-четверте, cупермаркети не можуть фізично купити фермерську продукцію у безлічі дрібних постачальників. До того ж далеко не всі мають можливості постачати продукцію безпосередньо в мережі супермаркетів. Річ в тім, що потрапити в мережі не так легко. Для супермаркетів організувати роботу з дрібними фермерами досить складно. Набагато простіше мати одного великого постачальника.
До того ж мережі працюють тільки з відстрочкою платежів до 90 днів, а дрібному фермеру гроші потрібні вже зараз”, – нагадує Катерина Звєрєва.
“Фермери іноді намагаються працювати через компанії-посередники, які вже мають контракти з мережами, скуповують у фермерів і постачають туди свою продукцію. У такому разі фермери не мають проблем з документообігом, але і сприятливої для себе ціни також не мають.
Ще одна причина того що овочі викидають і фермери терплять збитки – це відсутність фермерської кооперації за прикладом розвинутих країн, яка могла б врятувати ситуацію – разом постачати продукцію однакової якості набагато простіше”, – зазначає директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації.
“Українська плодоовочева асоціація (УПОА) та інші галузеві асоціації давно просять прийняти сучасний закон про сільгоспкооперацію, який був підготовлений спільно з ФАО, ЄБРР і кращими міжнародними фахівцями, але Верховна Рада його досі не може прийняти.
Тому маємо ситуацію, коли дрібні фермери не виходять з тіні у легальне поле і досі не навчилися кооперуватися для отримання спільних прибутків. Також УПОА вже давно пропонує уряду розглянути можливість зниження ПДВ на овочі та фрукти, щоб перевести цю торгівлю в легальну площину.
У більшості фермерів цього сезону вже не стоїть питання заробити бодай якісь гроші – намагаються покрити зарплати і щоденні витрати на вирощування”, – переконана Катерина Звєрєва.
“Уряду потрібно робити все, щоб забезпечити можливість цивілізованої торгівлі на ринках і створити умови для реалізації врожаю. Інакше не за горами аграрні бунти, як у інших країнах світу.
Наприклад, в Грузії вже почалася огіркова революція в спокійному аграрному регіоні Квемо Картлі, де мешканці 5 сіл протестують проти жорсткого карантину.
Карантинні заборони не повинні заважати фермерам годувати мільйони українців”, – зауважила директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.
SEEDS.org.ua за інформацією Еpravda
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!