Інженер з Харкова розробив обладнання для виробництва олії та пасти з насіння рослин
Харків’янин Іван Касап розробив технологію і налагодив виробництво олії та пасти з насіння рослин. Сьогодні його підприємство пропонує споживачам 27 видів олії – від знайомих кожному українцю насіння гарбуза або горіха до популярного у всьому світі чорного кмину.
«Одна чайна ложка олії з чорного кмину натщесерце забезпечить вам прилив сил і добре самопочуття протягом доби. Втім, це правило діє і для інших олій.
Корисні олії ми робимо з льону, гриба-рижика, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м’яти, кокоса, орегано, розмарину», – розповідає Іван Касап.
Працюючи над удосконаленням якості олій, винахідливий Касап розробив лінію з калібрування і шліфування насіння, а також аспірації, тобто видалення найдрібнішого пилу.
Сьогодні створене у Харкові виробництво працює саме за такою технологією, де олії отримують як методом холодного віджиму, так і кріогенним способом. Обидва варіанти застосовуються при отриманні 8 видів екстракційних салатних олій: часникових, розмаринових, з орегано.
В активі Івана Федоровича є й обладнання, розроблене для щойно освоєного ним у Харкові – вперше в Україні – виробництва натуральної пасти з насіння рослин.
«Пасту, яка нагадує пастилу, робимо з насіння понад 20-ти видів рослин, включно з кокосом, фундуком, мигдалем. Новий продукт обробляється пристроєм під назвою “інфрачервона сушка”.
Термін зберігання пастили, обробленої у такому апараті – 2 роки, що рідкість для продуктів харчування. Одну таку сушку у мене викупила фірма “Лубнифарм”, – розповідає Іван Касап.
SEEDS.org.ua за інформацією ukrinform
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!