Інженер з Харкова розробив обладнання для виробництва олії та пасти з насіння рослин

0 1 301

Харків’янин Іван Касап розробив технологію і налагодив виробництво олії та пасти з насіння рослин. Сьогодні його підприємство пропонує споживачам 27 видів олії – від знайомих кожному українцю насіння гарбуза або горіха до популярного у всьому світі чорного кмину.

«Одна чайна ложка олії з чорного кмину натщесерце забезпечить вам прилив сил і добре самопочуття протягом доби. Втім, це правило діє і для інших олій.

Корисні олії ми робимо з льону, гриба-рижика, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м’яти, кокоса, орегано, розмарину», – розповідає Іван Касап.

Працюючи над удосконаленням якості олій, винахідливий Касап розробив лінію з калібрування і шліфування насіння, а також аспірації, тобто видалення найдрібнішого пилу.

Сьогодні створене у Харкові виробництво працює саме за такою технологією, де олії отримують як методом холодного віджиму, так і кріогенним способом. Обидва варіанти застосовуються при отриманні 8 видів екстракційних салатних олій: часникових, розмаринових, з орегано.

В активі Івана Федоровича є й обладнання, розроблене для щойно освоєного ним у Харкові – вперше в Україні – виробництва натуральної пасти з насіння рослин.

«Пасту, яка нагадує пастилу, робимо з насіння понад 20-ти видів рослин, включно з кокосом, фундуком, мигдалем. Новий продукт обробляється пристроєм під назвою “інфрачервона сушка”.

Термін зберігання пастили, обробленої у такому апараті – 2 роки, що рідкість для продуктів харчування. Одну таку сушку у мене викупила фірма “Лубнифарм”, – розповідає Іван Касап.

 

SEEDS.org.ua за інформацією ukrinform

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!