Інвестиції в професійне обладнання для зберігання овочів – вигідне капіталовкладення для кожного фермера
Неймовірні ціни на овочі в Україні почали стрімко знижуватись. Декому з фермерів вдалось непогано заробити на цьому, а дехто вирішив зробити овочівництво чи не основним напрямком господарства.
Однак довгострокового та стабільного заробітку на овочах годі чекати, якщо фермери не готові вкладати кошти у будівництво овочесховищ. Про це в інтерв’ю SEEDS розповів комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак.
– Від початку війни ціни на певні овочі, зокрема цибулю, були надзвичайно високими в Україні. Нині ситуація докорінно змінилась, овочі подешевшали. Чи вдалось українським фермерам правильно оцінити ситуацію і скористатись нею?
– Цей сезон був дуже показовим щодо вирощування овочів і тепер це починають розуміти всі фермери. Коли на ринку з’являється порожнє місце, надовго воно пустим не залишається. Зрозуміло, що одразу всі кинуться вирощувати ту ж, скажімо, дефіцитну минулого року цибулю, бо тільки від фермера вона продавалась по гривень 40-50.
Всі на хвилі натхненності швидесенько посадили. Хто посадив, хто посіяв, з розрахунком заробити гроші. І це нормально! Коли фермер бачить рік дуже високих цін, то овочі, умовно, та ж цибуля, – це продукт, який дуже легко мультиплікувати і виробити його багато буквально за раз.
Однак є такі аграрії, які почали працювати вже системно. Вони працюють багато років, і розуміють, що в цьому сезоні добра ціна на цибулю буде не восени, а в березні в квітні, а може і в травні.
Якщо фермер продає ту ж цибулю по 10 гривень сьогодні, в березні він міг би її продавати вже по 25-30. Різниця просто колосальна. І це тільки за один сезон!
До того ж саме у сезон високих цін окупність обладнання відбудеться менше ніж за один сезон! Рахуйте самі: вартість обладнання для зберігання овочів на 1000 тонн орієнтовно 2.7 млн грн. І якщо витратити ці 2,7 мільйона тепер, то наступного року можна заробити вже 20 мільйонів.
Як? Дуже просто. Всі, хто насіяли чи насадили цибулі, мають її продати чимшвидше – вона ж не буде довго лежати без спеціалізованого обладнання. Продають її не дорого. Власне, 10 гривень сьогодні – це нормальна ціна, при якій вже можна заробити. Але заздалегідь порахувавши, можна заробити та тій самій цибулі і 20 гривень, і 30.
Читайте також: Без зберігання та доробки українські фермери не матимуть гарного заробітку на овочах в майбутньому
Але можна цих грошей і не заробити. Як? Та треба її посадити чи посіяти і не інвестувати в обладнання для зберігання. Проблема в тому, що на наступний рік вже такого великого заробітку не буде, – там буде зовсім інша ціна і зовсім інша ситуація. Хіба що погодні умови складуться так, що ціна буде в районі 30 гривень.
Тому я неодноразово казав і казатиму, що інвестувати в будівництво овочесховищ треба в періоди високих цін. Тоді це робити простіше. Коли ти на тисячі тонн заробиш, наприклад, три мільйони гривень, інвестувати всі ці три мільйони гривень у зберігання ніяк не вийде. Це велика сума. Інша справа, коли ти заробляєш 20 тисяч, з них попередньо інвестувати 3 в будівництво овочесховища легко, бо це порівняно невелика сума.
Зберігання – це передостання ланка в будь-якому овочевому бізнесі, але вона не менш важлива, ніж вирощування. Вона дає можливість підтримати і зберегти максимальну якість продукції та продати її тоді, коли тобі потрібно та вигідно.
Ми знову повернулися до того, про що я говорю постійно: в період високих цін ніхто не дивиться на якість тієї ж цибулі. Але в період низьких, – покупці придивлятимуться до найменших недоліків вашого товару.
– Останнім часом вимоги покупців до овочів почали змінюватись, дедалі частіше купують овочі чисті та запаковані.
– Так і є. Сьогодні замовників, а це і мережі, і крамниці, більше цікавить саме такий красивий презентабельний продукт, ніж будь-яка картопля насипом, але дешевше.
Сьогодні рітейл, українські мережі супермаркетів, керують ринком, і це дуже добре. Водночас у них підвищуються вимоги до якості продукту, який вони закуповують. Тепер це стосується і упакованих продуктів, і тих, що продаються насипом. Тобто крива, порепана картопля, не дуже цікава, навіть якщо вона коштує ну дуже дешево.
Щодо пакування, на мою думку, це необхідність, зручність і презентабельність продукту. Так, зараз у нас пакують в сітку, поліетилен і так далі. Однак наші британські партнери розповідають, що у них пакування тільки паперове. В Штатах теж переважає екологічність.
На мою думку пакованого продукту повинно бути дедалі більше. Бо пакований продукт, – це продукт великих міст, а в Україні частка міського населення вже переважає. Таким людям немає де вирощувати овочі, немає часу цим займатися, не завжди є місце для зберігання – вони хоче купуватимуть овочі в пакуванні.
Тому за пакуванням овочів майбутнє, і чим далі ми будемо рухатися до цивілізованого світу, тим швидше нам доведеться переходити на цей світовий тренд.
Вже не один клієнт нашої компанії усвідомив це. Колись вони починали з фасування овочів в сітку 25-30 кг, тепер вони фасують вже в більш компактну упаковку. І таких виробників поступово стає більше.
Просто не всі розуміють важливість цього аспекту вирощування овочів. Хто зрозуміє швидше, той швидше заробить додаткові гроші.
За допомогою системи зберігання, професійної системи зберігання, не такої, яку пропонують 90% українських компаній, а професійної, фермери зменшують втрати, зберігають товарний вигляд і максимально підтримують продукт в тій якості, який ставили на зберігання. Потім, маючи якісний продукт, вже можна і потрібно думати про те, щоб правильно його упакувати.
Навіщо? Ціна на такі овочі буде, звісно ж, вищою. Покращиться його презентабельність, те, як він презентується, і на полиці він виглядає зовсім по-іншому.
Але, мушу зазначити, що якісного, професійно вирощеного продукту в Україні не так багато. Навіть існуючі підприємства, які займаються мийкою і фасуванням овочів, в кінці сезону практично не можуть знайти якісного продукту.
Це і питання щодо вирощування овочів, і проблема недостатньої кількості професійних сховищ в Україні.
Цікаво, що непрофесійних сховищ у нас також доволі мало, але непрофесійні сховища, які пропонують українські постачальники, в кінці сезону зберігання вже не можуть забезпечити гарну якість товару.
– Чим такі сховища відрізняються від тих, які обладнані компанією «Ван Дайк Технікс»?
– Все дуже просто – ми продаємо нідерландську технологію, яку відпрацьовували майже 40 років. Нідерландські компанії давно співпрацюють з аграрним вузом №1 в світі, це Wageningen University&Research. Разом вони провели досліди не тільки в Нідерландах, а й по всьому світу.
Експеримент проводився в різних кліматичних зонах. Науковці визначали, що краще, яка система переважає, і чому така система, в чому ті переваги. Звісно, це зайняло не рік, і не два, а більше 20 років.
Завдяки цим дослідженням і були розроблені системи зберігання, норми вентилювання, норми охолодження для різних кліматичних зон. І все це працює до цього часу.
Справа в тому, що нідерландські фермери мають дуже маленькі ділянки землі – до 36 гектарів. Для них першочергове завдання – виростити максимально якісний, максимально урожайний продукт. Навіть сьогодні в Нідерландах постійно удосконалюють системи зберігання і проводять аналітичну роботу.
Тому, коли я чую від українських фермерів: ми поставили добрі вентилятори, вони гарно працюють, і все так гарно зберігається… особисто у мене це викликає певні сумніви.
Нещодавно я особисто мав справу з проєктом, який був реалізований певною українською компанією для зберігання 3000 тонн картоплі. Але якщо порахувати по нинішніх цінах на носії, аграрії, які замовили це сховище тільки на електроенергії переплачують 15,5 тисяч євро щорічно! Все це через дешеве, але нетехнологічне обладнання.
Наступного року ціна на електроенергію підніметься і вони переплачуватимуть ще більше. Враховуючи період експлуатації обладнання, а це 20, деколи 30 років, можна тільки уявити, які колосальні кошти доведеться переплатити власнику такого сховища через те, що обладнання виявилося на 15% дешевше, ніж якісне нідерландське.
З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?
Телефонуйте: +38 098 271 70 70
Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!