І салат, і десерт, і букет – екзотична жминда проситься до українського столу
Екзотичні рослини недовго утримують свій статус екзота в наших широтах, перетворюючись в доволі популярну культуру. Не виключено, що така ж доля чекає на неймовірну рослину під назвою жминда, або суничний шпинат.
Ще його називають шпинат-малина через яскраві червоні ягоди, які віддалено нагадують малину. Батьківщиною жминди вважається Африка і територія Середземномор’я, але де саме рослина з’явилася вперше, ніхто не знає.
Поступово зелень поширилася по всьому світу, завдяки своїй невибагливості, і тепер жминду можна частенько зустріти на дачах та городах українців. Однак не виключено, що в Україні цій незвичайній, однак невибагливій рослині знайдеться застосування і в промислових масштабах.
Вже зараз у багатьох українських магазинах для садівників з’явилися насіння цієї рослини. Існує близько 20 сортів шпинат-малини, відмінності між ними полягають у величині самого рослини, формі. Звідси і різниця сама ціна.
І салат і десерт!
Особливу цінність має листя жминди. його можна їсти в чистому вигляді, додавати в салати, гарячі страви, соки. Корисні властивості цієї рослини перевершують всі аналогічні види їстівної зелені.
Плодоносить рослина невеликими ягідками, які одним нагадують суницю, іншим – малину. Звідси і різні назви у рослини. От тільки на смак, на жаль, ягоди ані малину, ані суницю зовсім не нагадують. Вони практично позбавлені смаку і лише трішечки нагадують шовковицю.
Однак і вони знаходять своє застосування в кулінарії. З них варять варення і компоти, ягоди сушать, кладуть їх до салатів, прикрашають ними другі і солодкі страви. Під час варіння варення додають до ягід за смаком листочки меліси, м’яти, корицю, лимон.
А ще із жминди готують квас. За словами фахівців, на рослині живуть дріжджові грибки, тому перед закваскою листя та ягоди не потрібно мити. Напій виходить гарного червоного кольору, шипучий, приємний на смак і корисний.
Як вирощувати жминду?
Жминда рослина однорічна, але якщо в землі залишиться насіння, на наступний рік культура виросте знову без стороннього втручання. Висадку роблять навесні, відразу після сходу снігу. Суничний шпинат морозостійкий і може витримувати заморозки до -10ºC.
Виростити жминду можна без особливих труднощів. Предками рослини були бур’яни, тому вона дуже невибаглива і стійка до природних умов. Виростає на будь-яких грунтах, не вимагає особливого догляду.
Якщо не буде своєчасно поливу або розпушування, рослина все одно дасть плоди.
Бонус!
Відвар наземної частини суничного шпинату – потужний імуностимулятор і антиоксидант. В Болгарії жминду визнали лікарською рослиною.
До того ж не варто забувати, що жминда має не тільки цілющі властивості, але і прекрасний естетичний вигляд. А цей нюанс варто взяти на озброєння вітчизняним флористам.
Людмила КАЛИТА SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!