Господиня з Чернігівщини відроджує традицію приготування кваші – прадавнього місцевого десерту
Близько 15 годин потрібно, щоб приготувати традиційну для села Ряшки на Чернігівщині десертну страву — кваша. У липні 2024 року ця страва поповнила перелік нематеріальної культурної спадщини області, пише SEEDS.
Робити квашу місцева жителька Надія Вовнянко навчилася у бабусі, а та — у своєї матері. Для приготування кваші потрібна піч, пояснює Надія Вовнянко.
“Готували її майже в кожній хаті. Це були часи, коли був голодомор, післявоєнна розруха і нічого було їсти. Виживали хто як міг”, — розповіла жінка Суспільному.
Надія пригадує: у себе на кухні востаннє готувала квашу у вересні минулого року. Робить це нечасто, бо традиційне приготування займає близько 15 годин.
Читайте також: У Вінниці створюють нову гастрономічну родзинку Поділля – страви на основі бурякового квасу
“Як оце фруктового киселю хочеться так інколи — ягідний, фруктовий кисіль, отак і кваша. Тільки коло неї більше клопоту”, – каже Надія Вовнянко. Один із головних інгредієнтів — цукровий буряк, розповідає Надія. Вона його виростила сама: “Беремо цукровий буряк. Чистимо його, кришимо на шматочки довільної форми. Кладемо у горщик та заливаємо водою і ставимо до печі, до вогню”.
Середній час приготування сиропу з цукрового буряку — від години до півтори, пояснює господиня. Поки він готується, господиня робить основу для закваски: “Житнє беру борошно і гречане. З розрахунку — на літр сиропу 100 грамів борошна”.
До готового сиропу жінка додає борошно. Виходить закваска. Готову закваску ставить у тепле місце на 10-12 годин. За цей час суміш має набути консистенції рідкої сметани, пояснює жінка. На цьому ж етапі до закваски додаються ягоди. Наприкінці закваску з ягодами знову ставлять до печі.
“Щоб воно усе переварилося, вмліло, впріло. На годинку-півтори. Зразу до вогню. Потім відсовуємо до жару. І слідкуємо, щоб наша кваша не втекла”, – пояснює господиня.
У липні минулого року Надія Вовнянко презентувала ряшківську квашу на засіданні експертної комісії у Чернігові. Після цього страву внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини.
Запрошуємо фахівців аграрного бізнесу взяти участь у ювілейній конференції
«Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси».
Конференція відбудеться 12 лютого 2025 року в рамках виставки “АГРОВЕСНА“ об 11:30 у Київському МВЦ в конференц-зоні 3 павільйону.
УЧАСТЬ БЕЗКОШТОВНА ЗА УМОВИ ПОПЕРЕДНЬОЇ РЕЄСТРАЦІЇ
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!