Господині Рівненщини відроджують традицію випікання вербових хлібців    

0 87

У селищі Клесів Сарненського району Рівненщини досі існує традиція випікання святкових хлібців на вербну неділю. Після того, як вербу освятили у церкві, за традицією такий хлібчик згодовували худобі, пише SEEDS

У родині Наталії Матюк цей звичай передається з покоління в покоління. Свій рецепт вербового хлібця пані Наталя перейняла від бабусі.

Читайте також: Майстриня з Київщини створила унікальне кавове печиво  без цукру, пшеничного борошна та консервантів

“Цю страву куштувала вперше у своєї бабусі. Хлібець в нашій родині випікали напередодні свята, прикрашали його вербовими котиками, гілочками чи первоцвітами. І вже у Вербну неділю, після того, як освятили вербу у церкві, згодовували хлібчик худобі: корові, козенятам, курям, собакам, котам. Щоб загодити на цілий рік і щоб велося в стайні гарно все.

І ми, діти, теж його куштували. Нам було цікаво. А зараз і мої онуки долучаються до цих давніх традицій”, — розповіла господиня Суспільному.



Тісто на хлібець господиня робить дріжджове, замішує на воді, адже це пісна страва. Додає ще сіль, цукор, трішки олії.

“Тісто треба замішувати з гарними думками, щоб все велося у господі, щоб всі були здоровенькі, щоб рік гарний був. До речі, на печі стоять вербові гілочки з минулого року, їх ми не викидаємо. Коли буду пекти паску, то саме ними розпалюватиму піч. А поки випікатиму вербовий хлібець.

На свято, разом з дітками будемо пригощати домашніх тварин, пташок, як робила я колись. До речі, хлібчик не будемо різати, а відриватимемо шматки”, — розповіла пані Наталія.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!