Господар з Чернігівщини вирощує цукрову кукурудзу і переконує, що на цьому можна непогано заробляти

0 656

Микола Дмитренко з Чернігівщини вирощує солодку кукурудзу вже третій сезон поспіль. Культура виявилась доволі прибутковою в регіоні, тому господар збирається навіть збільшувати площі, пише SEEDS.

За словами пана Миколи, з реалізацією вирощеного особливих проблем не виникає. Перші роки навіть не доводилось їздити на базар – все вирощене вдавалось продавати через інтернет. Однак на ринку можна заробити набагато більше, каже господар.

«З 1,5 гектара можна, чистими реально заробити 100 тисяч гривень. Це мінус затрати на насіння, на гербіциди, на сітки. Це якщо оптом здаєте, і нікуди не їздите.

Можна навіть більше заробити. Якщо ви маєте машину, і проїдете на ринок, – можна вторгувати і на порядок більше. Щоб ви розуміли, 5 тисяч початків розібрали в мене за дві з половиною години», – згадує Микола Дмитренко.

Читайте також: Український стартап планує реалізувати в США власну модель використання безпілотних технологій в агро

Хоча кількість клієнтів з початком війни зменшилась, пан Микола не зменшив площі під солодкою кукурудзою. Каже, вже є запити від багатьох постійних покупців.



«Перед тим, як сіяти, я запитав постійних покупців, чи будуть вони брати кукурудзу, якщо я її сіятиму. Сказали: «сійте, все буде добре, – заберемо». Ціну на качани я встановив ще тоді, коли ще зима була», – розповів Микола Дмитренко.

Цього року, каже господар, за кількістю вирішив не гнатися, робить ставку на покращення якості.

«Замість того, щоб збільшувати площі, я вирішив вдосконалити технологію. Скажімо, з 1,5 га можна взяти 23 тисячі товарних початків, а можна з тієї ж кількості землі отримати і 45 тисяч качанів.

Технологія посіву солодкої кукурудзи на Чернігівщині дещо інша – відрізняється навіть ширина міжрядь. Є чимало інших нюансів», – розповідає Микола Дмитренко.



На Чернігівщині солодку кукурудзу вирощують не багато людей. Великої конкуренції немає. Та й привозна, з інших регіонів, бізнесу на заваді не стає.

«Привозять, часом, як я люблю казати «блатну» кукурудзу, типу Добриня і схожу. Ставлять оптову ціну, скажімо, 15 гривень за качан, як в тому році. Я ж можу її продати дешевше. Цього року планую продавати десь по 9-10 грн за качан.

Це моя кукурудза. Оптом я можу її продавати і по 5 гривень, навіть тоді я не матиму збитків», – каже Микола Дмитренко.

Господар розповів, що неподалік від нього солодку кукурудзу вирощують молоді фермери. Але їх він не вважає конкурентами – підприємство має зовсім інший напрямок роботи. Молоді аграрії встановили морозильну камеру. Свою цукрову кукурудзу вони варять, заморожують і тільки потім продають.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!