Горіх пекан завойовує сади України
Гість з американського континенту – горіх пекан потроху починає завойовувати увагу і любов садівників України. На те є ціла низка причин. Найголовніша з них – ціна. Такі горіхи не з дешевих. В Україні за кіло горіха пекан просять від 600 до 800 гривень.
У його плодів тонка шкаралупа і немає перегородок. Горіхи дуже смачні – мають тонкий, злегка солодкий аромат і маслянистий смак. У них міститься до 70% жиру, вітаміни А, В2, В4, В9, С, К, макро- і мікроелементи. За вмістом жирів і калорійностю пекану немає рівних серед горіхів.
Його плоди застосовують в кулінарії, косметології та народній медицині. Вони нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи і мають протизапальну дію.
Дерево здатне плодоносити протягом 300 років. Урожай зазвичай визріває в другій половині жовтня.
Пекан морозостійка рослина і витримує до -30 ° С.
Цей горіх невибаглива рослина і може виростати в умовах різного клімату. Існують сорти, які здатні витримувати низьку температуру, тривалу посуху, а також зростати в бідному на органічні речовини і мінерали ґрунті.
Горіх пекан розмножують кількома способами: прищепленням, саджанцями і насінням. Насіння зазвичай збирають після повного дозрівання горіха – восени. Після цього їх висівають в підготовлений грунт або стратифікують їх кілька місяців перед весняним посівом.
Спочатку готуються грядки з глибокими борознами. Важливо, щоб насіння було занурене в грунт не менше аніж на 7 сантиметрів. На один метр грядки в середньому сіють по півтора або два десятка насіння.
Для горіха пекан не потрібно особливого догляду – сама рослина невибаглива. Звичайно, якщо забезпечувати сприятливі умови для її зростання, можна значно поліпшити врожайність, а також попередити появу захворювань або шкідників.
Горіх пекан важко розколоти без додаткових пристосувань. Його шкаралупа не має жодної щілинки, жодного отвору (як, наприклад, волоський горіх). Це водночас плюс – різні комахи не можуть проникнути всередину, а також мінус – складно розколоти і витягти ядро через щільну шкаралупи.
Рослина практично не схильна до захворювань в порівнянні з волоським горіхом. За сирої погоди і в тіні на стовбурі може з’явитися цвіль, яка здатна привести до загнивання дерева. Боротися з патогенними грибками можна за допомогою хімічних препаратів або деяких народних засобів – розчину нашатирного спирту, харчової соди або оцту.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!