Глобальне потепління змінить на краще якість вина

0 112

Неймовірні новини світу: фахівці з’ясували, що глобальне підвищення температур сприяє виробництву якіснішого вина. Такого висновку дійшли науковці Оксфордського університету, проаналізувавши метеорологічні дані за 50 років (1950-2020 рр.) і оцінки сомельє з виноробного регіону Бордо на південному заході Франції, пише SEEDS.

Дослідники зауважили, що хоча й поняття якості вина загалом є суб’єктивним, але все ж більшість винних критиків сходяться на думці щодо критеріїв “хорошого” і “поганого” вина.

Як стало відомо зі статті вчених на порталі iScience, науковці виявили, що якісніше вино виробляється в роки з вищою температурою, коли виноград має коротший вегетаційний період.


Найкращі умови для якісного вина вони описали як:

  • рання тепла і волога весна;
  • спекотне і сухе літо;
  • прохолодна, суха осінь;
  • більш прохолодна і волога зима.

Вчені зазначили, що через зміну клімату таких років буде дедалі більше, а отже буде все більше хороших років для вина.


червоне і біле вино


На відміну від попередніх досліджень, які зосереджувалися лише на погоді протягом вегетаційного періоду, це дослідження також вивчало вплив погоди впродовж зими. За словами першого автора праці Andrew Wood, науковці знайшли докази того, що вплив температури й опадів відбувається протягом усього року: від розпускання бруньок, росту й дозрівання винограду — до збору врожаю й навіть зимівлі, коли рослина перебуває у стані спокою.


Одним з основних висновків дослідження стало те, що у міру потепління вина стають міцнішими. Andrew Wood зазначив, що люди зазвичай віддають перевагу міцнішим винам, які довше дозрівають і мають насичений, інтенсивний смак, вищу солодкість і нижчу кислотність. Кількість саме такого вина у Бордо зростає у зв’язку зі зміною клімату.


На думку науковців, отримані результати можна застосувати не тільки до вин з Бордо, а й до інших виноробних регіонів. Вони планують провести подальші дослідження, щоб підтвердити свої припущення.

Читайте також: Вчені розробили технологію, яка дозволить швидко і точно визначати стиглість фруктів

Також дослідники припустили, що річні коливання погоди та зміни клімату впливають і на якість врожаю інших багаторічних культур, таких як какао та кава.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!