Географія українського виноробства розширюється за рахунок кліматичних змін
Кліматичні зміни вносять свої корективи у розвиток виноградно-виноробної галузі України. У зв’язку з цим географія виноградарства в Україні почала змінюватись у кращу ширшу сторону. Про це повідомив очільник Мінагрополітики Роман Лещенко у своєму блозі на Економічній Правді.
“Якщо раніше виноградні сади зосереджувалися в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Закарпатській областях, то зараз вони можуть масштабуватися на інші території. Це нам дає можливість збільшити площі виноградників, створити нові робочі місця, нарощувати виробництво, експорт, залучати інвестиції, зробити галузь передовою в агросекторі, а українське вино популярним серед населення та у світі”,- повідомив Роман Лещенко.
Тому наразі, на думку очільника МінАПП, потрібно визначити пріоритети розвитку виноградарства з урахуванням зональних та регіональних особливостей, а також розпочати роботу над розробкою спеціальних державних програм зі збереження кращих сортів винограду.
Міністр аграрної політики та продовольства України також повідомив, що станом на зараз в Україні є 262 господарства, на яких вирощують виноград, їх площа 41,5 тис. гектарів. Це менше 1% від загальної кількості сільськогосподарських угідь. На кожен гектар припадає 1 робоче місце, тож галузь дає роботу 41,5 тисячі постійним та 33,2 тисячам сезонним робітникам. 44 великі та малі підприємства, які займаються виробництвом вина лише у вигляді акцизного податку щорічно поповнюють Державний бюджет на 1,7-2,0 млрд. грн. Крім цього, винороби відраховують у місцеві бюджети щорічно податок від реалізації виноробної продукції в обсягах від 0,53 до 0,7 млрд. грн.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!