Фея варення з Прикарпаття готує крафтові смаколики за старовинними рецептами
Варення з соснових шишок, пелюсток троянди, кульбаби, квіток бузини, карпатських диких ягід та лікувальних трав… Незвичайні інгредієнти – то не єдина дивина, якою вирізняються крафтові смаколики від відомої майстрині Прикарпаття Олени Чудіної, знаної як “фея варення”.
Найголовніше і найцінніше у цій смакоті – рецептура. Виготовляється варення за старовинною місцевою технологією. Як вдалось віднайти унікальні рецепти засновниця торгової марки “АйноФайно” Олена Чудіна розповіла у невеличкому інтерв’ю для SEEDS.
– З чого починався шлях вашого незвичайного крафтового виробництва?
– Ми самі з Миколаєва. Років 5 тому наша родина переїхала до міста Трускавець, лікувати сина. Вже за кілька місяців з’явився перший крафтовий джем з лісової суниці, і було започатковано нашу торгову марку “АйноФайно”.
Що таке “АйноФайно”? Я дуже довго жила на Закарпатті раніше, там слово “Айно” перекладається як “так”, або “да”. Вийшла така собі гра слів: “так, добре”!
– Кажуть, що ваші джеми мають незвичайну рецептурну історію?
– Є у нас вчителька, бабуся котрої в період Австро-Угорщини працювала у відомих рестораціях Відня та Праги кондитером. У спадок їй дісталися старі нотатки бабусі з рецептами варення.
Трояндове, варення з квіток бузини та кульбаби – ці рецепти саме звідти. З того записничка від 1880 року. Це сімейна реліквія – його в мене немає, але старовинні рецепти мені дозволили використовувати.
– Звідки ягоди для ваших смаколиків?
– Ми використовуємо все винятково натуральне і місцеве: лісові ягоди, трави та гірський мед. Складові нашої продукції ретельно збирають в екологічно чистих зонах Карпат.
Обліпиху ми збираємо неподалік від Трускавця, там колись було дачне містечко, але зараз його кинули. Однак обліпиха, що там росла залишилась, розрослась і трохи здичавіла. Вона достатньо велика, хоч вже і лісова.
Спочатку ми збирали все самі, але з часом варити джемів стали більше. Відтак довелося закуповувати продукцію для переробки у місцевих мешканців.
До речі ми виготовляємо не тільки варення, а й чаї з лікарських трав та сушених ягід, мазь живокосту.
– Чи використовуються консерванти у ваших вареннях?
– В тому то і справа, що консерванти у нашій продукції не використовуються зовсім, відтак ми не можемо вийти на якісь великі партії. Це невеличка суто крафтова справа. Починалося все з консервації для себе, а потім вже почали виробляти на продаж.
Коли ми тільки починали виготовляти таке варення, аналогів йому і близько не було в нашому регіоні. Особливо варення з соснових шишок. Коли ми вперше потрапили на виставку зі своїм товаром, ми були єдині з таким крамом. Зараз його виробляють вже багато крафтовиків.
До речі, історія створення такого варення теж дуже цікава. До нас приїхали друзі з Грузії, привезли саме варення з соснових шишок. Я почала цікавитись ним і вирішила робити вже з наших, карпатських шишок.
– Як вплинув карантин на вашу справу? Чи не стало менше замовників?
– Навпаки. Під час карантину вже дорослі діти відправляли своїм батькам корисні подарунки для підтримки імунітету. З-за кордону робили замовлення для доставки по Україні для своєї рідні.
– Яке найсмачніше з ваших творінь?
– Як на мене, то це обліпиха. Вона не варена. Якщо всі інші інгредієнти: квіти, лісові ягоди та трави, всі вони варяться, то обліпиху ми просто перетираємо з цукром. Вона сама собі консервант і зберігається в холоді доволі довго – до двох років, зберігаючи ще й всі цілющі речовини.
Взагалі ж смаки у кожного різні, та й на все є своя “мода”. Певного часу було популярне варення з суниці, потім лісова малина. Вона абсолютно відрізняється від садової. Потім була ожина лісова, шишки, кульбаба… і так постійно щось нове. Ми в постійному русі і пошуках.
Моя мрія, щоб продукція “АйноФайно” асоціювалася саме з Україною, стала колоритним національним подарунком. Багато моїх друзів, які часто їздять за кордон, беруть з собою наші чаї чи варення як сувеніри.
Людмила КАЛИТА, SEEDS.org.ua
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!