Фестиваль слив організували на Полтавщині
Минулих вихідних у Опішні на Полтавщині відбувся культурно-гастрономічний фестиваль «Опішня СливаФест». Захід присвячений саме сливам, їх різним сортам та стравам і напоям, які можна приготувати з цих плодів, повідомляє SEEDS.
“Зірка” фестивалю – опошенка. Так тут називають місцевий сорт слив – угорську опішнянську. Під час події було встановлено регіональний рекорд – зварено 300 літрів сливового варення. Смаколик готували за різними рецептами: з медом, з шоколадом та ін.
Також учасники фестивалю готували квашені, фаршировані сливи та вареники, пироги, м’ясо та навіть борщ зі сливами. Особливої уваги організатори надали приготуванню шпундри. Цю страву у свої “Енеїді” згадував ще Іван Котляревський.
Шпундру приготували за старовинним рецептом. Для цього потрібно обсмажити свинячі реберця, додати подрібнені овочі (цибуля, морква та буряк) і також дещо обсмажити. після цього страву варто залити буряковим квасом і тушкувати, поки рідина не випарується. В’ялені сливи додають до страви наприкінці приготування. Кісточкові надають шпунрі нового смаку та запаху.
Читайте також: Як звичайні сливи можуть стати незвичайними соусами і великою сімейною справою
Через те що промислова переробка слив не діє та їх нема куди збувати на Полтавщині почали викорчовувати традиційні сливові садки. Щоб зупинити цей процес та повернути популярність традиційному продукту, три роки тому голова Опішнянської територіальної громади Полтавського району Микола Різник організував перший «Опішня СливаФест». Подія стала популярною туристичною атракцією, а в Опішні висадили молоду сливову алею.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!