Фермерські кооперативи дають стабільність у часи криз – думка
По всьому світу сільськогосподарські кооперативи не лише витримували випробування кризами, але і переходили до нових моделей виробництва. В цьому переконаний канадійський фахівець з розвитку кооперативів Пол Чібай, пише SEEDS.
Свої думки експерт озвучив під час Міжнародної конференції: СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ.ТЕХНОЛОГІЇ”.
Конференцію організувала та провела агромедіа-агенція Sapienza.media за підтримки профільних асоціацій: Української Плодоовочевої Асоціації – УПОА і Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.
«Українці були дуже активними у створенні кооперативів в кожному секторі економіки в Канаді. Кооперативи дають стабільність у часи криз. І це доводиться знову і знову в нашій історії. Це проста математика. Бути одиночним виробником – це небагато ефекту. Але разом ми маємо набагато більше стабільності та впливу на ринок, на ті норми, які дає нам уряд, і на ті впливи, які уряд здійснює на бізнес.
Через те, що є багато виробників, – тисячі, і самі кооперативи між собою можуть бути пов’язані. Це дає стабільність моделі в часи криз. Також є дуже багато проведених досліджень, коли кооперативи переживають кризи, зокрема 2008 року.
Є багато свідчень про те, що кооперативи не лише витримували ці випробування кризами, але і переходили до нових моделей виробництва. Також ми бачимо по кредитних спілках те, що фінансовий сектор стабілізувався кооперативами», – переконаний Пол Чібай.
Крім того, за його словами, неабияку стійкість кооперативи показали у час ковіду. «На фоні інших бізнесів, кооперативи не зменшили обороти, а навпаки – надавали послуги людям і деякі навіть перейшли на додаткові послуги. Тобто вони трималися на плаву», – наголошує канадійський фахівець.
Читайте також: Сталий агробізнес об’єднав у Києві аграріїв з усієї України
Пол Чібай свого часу працював на різних рівнях: і в первинних кооперативах, і був членом правління Міжнародного кооперативного альянсу, який є фактично об’єднанням всіх кооперативів світу. Говорячи про Україну він пригадав досвід іншої країни – Аргентини.
«Аргентина є дуже гарною країною. По профайлу агровиробництва вона дуже подібна до України. І в них почався рух, коли люди самостійно почали переймати бізнеси, які закривалися.
Здебільшого ці бізнеси були сільськогосподарськими, які додавали вартість, тобто переробними. І також ці відновлені бізнеси отримували нових інвесторів або працівників. Інколи їхня бізнес-модель ставала ще більш ефективною, ніж вона була до того у приватній власності. Не завжди, але такі приклади були», – наголошує Пол Чібай.
На його думку, це також дуже гарний приклад об’єднання виробників, який якнайкраще може пояснити принципи роботи кооперації.
Конференція СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ.ТЕХНОЛОГІЇ відбулась за підтримки Проєкту розвитку підприємництва для постраждалого від війни населення в Україні “We Prosper”, який реалізується ДОГО “Сільськогосподарська консультаційна служба” та ГС “Бізнес Мережа Сільських жінок” в партнерстві із неурядовою організацією SOCODEVI, що фінансується урядом Канади.
Інформаційну підтримку конференції здійснили провідні аграрні ЗМІ, економічні та аналітичні агенції: Seeds.org.ua, Agroexpert, East-Fruit.com, Interfax, APK-Inform Agency,Agri-gator.com.ua, журналу «Ексклюзивні Технології» (Agrotimeteh.сom.ua), Агробізнес Сьогодні та Агрономія Сьогодні, Мультигалузева платформа «Здорове харчування по-українськи», Платформа «Місія – здоров’я: разом задля активного довголіття».
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!