Фермери Запоріжжя заробляють на органічних лимонах цілий рік
Раніше сім’я Вікторії Цвирко із Запоріжжя вирощувала на присадибній ділянці квіти на продаж. А зараз – лимони. У двох великих сімейних теплицях ростуть понад 100 цих тропічних дерев.
Урожай однієї теплиці відразу йде на продаж на ринку. А ось друга теплиця особлива – туди водять екскурсії. Тому гілки дерев тут всю зиму всіяні яскраво-жовтими плодами.
– Як виникла ідея водити до вашого саду екскурсії?
– Її підказала реакція покупців, які приїжджали до нас за плодами і саджанцями лимона. Зрозуміло, що ми запрошуємо покупців в лимонарій. Коли вони туди заходять, на їхніх обличчях з’являється захоплене вираз, багато вигукують: “Ось це краса! Ну і екзотика!” Так і виникла думка водити в лимонарій екскурсії.
– Давно вирощуєте лимони?
– Уже років двадцять. Раніше у нас були теплиці для квітів. Одного разу мої батько і брат купили на ринку пару саджанців лимонного дерева і поставили їх в горщиках в будинку. Але кімнатні умови їм не підійшли – почали чахнути. Вирішили пересадити в теплицю. Там деревця ожили, почали зростати. Через деякий час брат став зрізати з них живці та висаджувати в грунт. Так поступово і виростили лимонний сад.
– Взимку теплицю слід опалювати?
– Так. Однак нинішньою теплою зимою обходимося без обігріву теплиць. Там зараз п’ять градусів тепла (в сонячні дні температура піднімається до восьми градусів) – для лимонів цього достатньо.
Наші теплиці обладнані печами, від них йдуть труби, по яких нагріте повітря розходиться по всьому приміщенню. Топимо пелетами. Бувало, в дуже морозну погоду ми навіть ночами чергували в теплиці, щоб вчасно підкинути пелети і не дати замерзнути деревам.
– Вони весь рік перебувають під плівкою?
– Ні. У квітні ми її знімаємо, і все літо наш екзотичний сад росте під відкритим небом. Восени доводиться знову накривати плівкою. Щоб дерева помістилися під нею, брат обрізає гілки, які неабияк розрослися за теплий сезон.
По боках теплиці два шари плівки, зверху – три. Сад вимагає догляду цілий рік. Взимку поливаємо його раз на місяць, влітку – щотижня, а якщо посуха, то частіше. Підживлення вносимо в кінці весни.
– Якого ґатунку ваші лимони?
– Основна частина – сорт Мейєра. Вчені встановили, що сорт виник в результаті природної гібридизації помело, мандарина і цитрона. Плоди приємні на смак, не дуже кислі, їх можна їсти навіть зі шкіркою.
А ще у нас є лимонні дерева сорту “ювілейний”. Плоди у них великі, з товстою шкіркою. Крім того, ростимо для своєї сім’ї кілька мандаринових дерев і хурму. Плоди хурми дрібні, але солодкі, смачні.
– Продаєте лимони за тією д ціною, як імпортні?
– Наші значно дорожче. Але у нас є постійні покупці – люди, які прагнуть харчуватися екологічно чистими продуктами.
Дізнатися про перспективні країни для експорту агропродукції, українські виробники зможуть вже 19 лютого на конференції
“Збільшення прибутків у міжнародній агроторгівлі”.
SEEDS.org.ua за інформацією Фактів
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!