Фермери з Одещини виробляють 25 видів крафтових сирів за європейськими технологіями
На Одещині, в селі Шабо Білгород-Дністровського району, подружжя Корнюшенків створило крафтову сироварню, де виробляють 25 видів сиру за європейськими технологіями, пише SEEDS.
Сироварня працює вже майже сім років. На виробництві використовують обладнання з Голландії та молоко з власної ферми. Особливістю технології є те, що молоко не сепарують, зберігаючи всі його природні властивості.
«Молоко у нас з власної ферми. Після пастеризації та охолодження ми використовуємо голландську закваску. Додаємо мікробіальний фермент, який можуть куштувати навіть вегани. Молоко ми не сепаруємо. Все, що нам корівки дають – все повністю вкладається в сир», – розповіла підприємиця Суспільному.
Серед асортименту сироварні – класична гауда, чедер, рикота, брюнос, халумі для смаження, розсільні сири качокавало і страчатела. Також виготовляють гауду з різними добавками, наприклад, з пажитником, який надає сиру горіхового смаку. Загалом – 25 видів сиру.
Читайте також: Вперше в історії сирна експертка з України увійшла до складу престижної Міжнародної гільдії фромаж’є
Виготовлення сиру – складний та тривалий процес. Щоб отримати сирне зерно з молока, необхідно працювати протягом пʼяти годин. З однієї тони молока отримують 100 кілограмів сиру. Після формування сирні голови вагою 18-20 кілограмів проходять кілька етапів обробки.
Сироварня має особливе сховище, збудоване за французьким зразком. Його планували використовувати для дозрівання французьких ароматних сирів, але через війну ці плани довелось відкласти.
«Це сиросховище зроблено куполоподібним – з імітацією печери. Якщо ми включимо воду, то по стінці зараз буде литись водичка», – розповідає Наталія.
Власники сироварні постійно вдосконалюють свою майстерність – навчалися у Франції та Італії. На міжнародному конкурсі World Cheese Awards, де було представлено 5000 сирів зі всього світу, їхній сир здобув друге місце.
«Хочемо робити класний, крутий сир. Нехай його буде менше, але він буде класний, смачний, доступний, український. З використанням європейських технологій, але українськими руками зроблений і в Україні», – підсумовує Наталія Корнюшенко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!