Фермери з Київщини виготовляють вино та бренді з лохини

0 362

Олександр та Юлія Горбатюки, засновники ФГ «Ягідна поляна», розвивають переробний бізнес – із ягід лохини виготовляють вино та бренді. Крім цього виробляють і ягідні смаколики: джеми, пастилу, мармелад та соуси, пише SEEDS.

Перші вина з лохини засновники сімейного бізнесу почали виготовляти приблизно у 2014 році. Відтоді багато експериментували, зокрема з цукристістю, поки не дійшли до тої якості, якою зараз задоволені.

«Для виготовлення вина придатні не всі сорти лохини. Нам подобається Норд Кантрі – низькоросла лохина, ідеальна не тільки для вина, а й для переробки загалом. Перевага цього сорту – високий вміст цукру. Цей сорт дає багато ягоди, яка доволі дрібна. Завдяки тому, що в ній багато клітковини, вона має насичений колір.

Ягоди іншого сорту не такі насичені за кольором, тому вино з них не було б такого привабливого кольору. Ми виготовляємо натуральне вино, специфічного обладнання немає.

Бродіння відбувається без винних дріжджів. Для фільтрації є італійські насоси, які забирають вичавку, осад. Вино не пастеризується. Для розливу використовуємо напівавтоматичні розливні ємності. Конвеєру немає. Це крафтова ручна продукція, – розповідає Олександр Горбатюк.

За сезон Олександр та Юлія виготовляють близько 3 тонн вина з лохини. Продають його у крафтових фермерських магазинчиках на Київщині (Київ, Вишгород, Бровари, Ірпінь) та онлайн завдяки фейсбук-сторінці.

Читайте також:  Селекціонери Нідерландів та України вперше створили спільні сорти цукрової кукурудзи

Перед війною засновники ФГ «Ягідна поляна» почали виготовляти бренді та вишнівку.

«Бренді дуже цікаве, бо це ягідний дистилят, який потрібно переганяти на мідному аламбіку. Ягода має багато сірки, і мідь забирає її. Завдяки цьому ми отримуємо якісний продукт, який не викликає похмілля і має гарні смакові властивості.

Він переганяється до 74-77%, потім до 9 місяців напій витримуємо в дубових діжках, щоб він набрав аромату. Так з’являються горіхові, дубові нотки у бренді», – розповів Олександр Горбатюк jagodnik.info.

Вишнівка з лохиною, за словами Олександра, – це десертний напій зі смаком вишневої кісточки й неймовірним присмаком лохини міцністю приблизно 33-35%.

«Від початку війни змінився потік клієнтів. Багато фермерських магазинів закрилося. Є постійні клієнти. Але десь 60 % наших покупців виїхало за кордон. Проте бачимо тенденцію, що люди повертаються, і ми сподіваємося, що наступний рік буде кращим, і працюємо з вірою в перемогу», – підсумовує Олександр Горбатюк.

 

SEEDS 

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!