Фермери вирощують зелень та овочі у печері задля колосальної економії енергії
Ферма Gruve Gront розташована у печері за 15 км на захід від столиці Норвегії. Для вирощування зелені та овочів вона потребує менше енергії, ніж конкуренти, адже тут постійна температура + 60С, пише SEEDS.
«Ми вирощуємо в печері, яка має природну ізоляцію та стабільну температуру протягом усього року. Навіть коли на вулиці температура нижче нуля, у печері стабільна температура близько 6 градусів за Цельсієм.
Більшість вертикальних ферм намагаються знизити температуру, поки ми намагаємося щоб підвищити температуру, що є унікальною «проблемою», – розповів Рафік Халабі, співзасновник Gruve Gront.
Печерна ферма займає площу 500 м², тут вирощують мікрозелень, листя, їстівні квіти, помідори черрі, перець чилі та маленькі огірки.
Читайте також: До Каховського водосховища знову повертається вода
Коротким літом овочі вирощують поза печерою. Взимку виробництво продовжується в печері. Про це повідомляє FreshPlaza.
«Використання природної ізоляції та тепла з печери дозволяє нам значно менше споживати енергію порівняно з традиційними тепличними виробниками та іншими вертикальними фермами», – зазначив Рафік Халабі.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!