Фермери Вінниччини навчилися успішно протистояти проблемі дефіциту вологи
У фермерському господарстві «Дона О. П.», що займається органічним землеробством на Вінниччині, успішно протистоять проблемі дефіциту вологи завдяки застосуванню мінімального обробітку ґрунту – лущення стерні, знищення бур’янів за допомогою культиватора та розпушування верхнього шару на 5-7 см боронами. Про це розповів власник господарства Олексій Дон.
За його словами, розпушений верхній шар добре зберігає вологу в ґрунті та збагачується новими запасами завдяки конденсації парів із повітря. За таких умов у верхньому шарі посилюються фізичні й хімічні процеси, активно розвиваються корисні бактерії та покращується поживний режим.
«Така система дозволяє калію, фосфору й іншим елементам живлення, що є у повітрі та ґрунті, переходити в доступну форму для живлення рослин (вуглекислий газ, що утворюється в процесі розкладання мульчі, за з’єднання з водяною парою утворює вугільну кислоту, що переводить недоступні для рослини поживні речовини на доступну форму)», – зазначив фермер.
Зерно, висіяне на глибину до 5 см, менше залежить від опадів, а коріння, завдяки розпушуванню, має оптимальні умови для розвитку.
«Система потребує своєчасного та ретельного проведення всіх робіт на полі, адже за поверхневого обробітку ґрунту створюються сприятливі умови для розвитку бур’янів, – зазначив керівник господарства Олексій Дон. – Тому перше боронування проводимо одразу після збирання врожаю і повторюємо залежно від появи бур’янів ущільнення зораного шару».
Зазвичай, збирання попередника і сівбу наступника в господарстві проводять одночасно: збирають сою – і одразу за комбайном пускають сівалку з насінням пшениці; збирають пшеницю – одразу сіють гречку.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!