Фермери Сумщини дивують українців місцевим тофу і пельменями з равликів
Сир тофу і равлики – нетипова продукція для українських ферм. Але є на Сумщині фермерське господарство де добре знають, і як випасати равликів, і який з соєвих сирів смакує українцям найбільше. Про новинки сирно-равликового меню у інтерв’ю SEEDS розповів Ілля Андрухів, робітник та екскурсовод “ФЕРМИ ЕКО” з міста Лебедин, що на Сумщині.
– Ваше фермерське господарство виробляє одразу декілька різновидів незвичної для України продукції: равлики та сир тофу. Що було першим?
– Спочатку був тофу, і було це 4 роки тому. Равликами ми займаємося тільки другий рік. Однак саме равлики зараз стали набагато популярніші. Сир тофу викликає менше епатажу, зараз ним нікого не здивуєш, а ось равлики – це щось нове для України.
Буквально за день до карантину нам вдалось експортувати до Європи 5 тон равликів, зараз відправляємо до Києва на ресторани. Ми їх вводимо в анабіоз, і в такому стані вони вирушають до замовника.
– Чи змінилося ставлення українців до такої екзотичної їжі? Раніше до м’яса равликів ставилися доволі скептично.
– Ставлення безперечно змінилось. Про нашу ферму почали більше дізнаватися. Люди розповідають один-одному, що це не якась там гидотна, це реально смачно.
У нас окрім філе, фаршированих равликів та паштетів, виготовляють пельмені з равликами. Це авторський рецепт нашої директорки.
– Окрім равликів, ви займаєтесь виробництвом тофу. Скільки різновидів тофу наразі виготовляє ваше господарство?
– У нас є 7 видів сиру, зокрема з насінням льону та жареним норі. До речі, тофу з норі в асортименті українських виробників я ще не бачив. Але найпопулярніше серед українців – тофу з прянощами.
– Чи суттєво вплинула коронакриза на роботу ферми?
– На жаль, через кризу довелося суттєво скоротити кількість працівників. Якщо до карантину на першій базі працювало 20 людей, то після нього залишилось тільки шестеро. І продажі теж дещо впали.
Однак завдяки екскурсіям до нас, на ферму, які зараз поновилися, люди більше дізнаються про продукцію з м’яса равлика. А туристи до нас приїздять з усієї України. Тільки за останні два тижні приїжджали дві групи. Одна з Києва.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!