Фермери півдня України обирали нового фаворита – замість фундука вирощуватимуть мигдаль
Фермерське господарство «Прайм Фрут», що на Одещині вже 6 років вирощує мигдаль італійських сортів. На думку аграріїв ця культура для українського півдня буде набагато ефективнішою, ніж фундук – вона стійкіша до посухи.
«За перспективністю мигдаль можна порівняти з такою популярною нині культурою, як фундук, проте в умовах Півдня мигдаль буде ефективнішим, адже він стійкіший до посухи, також і повітряної», – вважає Петро Далаков, керівник «Прайм Фрут».
«У випробувальних насадженнях маємо три самозапильні італійські сорти солодкого мигдалю: Белона, Антонета та третій, точна назва якого нам невідома, Спостерігаємо їх вже 6 років. Сортам властиві пізні терміни цвітіння, яке в умовах нашого господарства (Татарбунарський район) настає наприкінці квітня.
Навесні 2020 року дерева сорту Антонета під час цвітіння витримали приморозок –6 °C та зав’язали урожай, що згодом успішно дозрів», – розповів аграрій.
Господарство виготовило для себе садивний матеріал на карликовій підщепі Rootpac 20 і планує закласти інтенсивний сад з компактними кронами. Їхній урожай можна збирати виноградозбиральним комбайном.
Також у «Прайм Фрут» збираються виготовити для себе й саджанці мигдалю на підщепах GF–677, маньчжурському персику та Cadaman, щоб порівнювати ефективність плодоношення сортів.
Очікують, що на карликовій підщепі Rootpac 20 закладений восени сад дасть перші плоди вже восени наступного року.
SEEDS.org.ua за інформацією AgroTimes
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!