Фермери Одещини вирощують на солончаках цінні лікарські рослини та люцерну

0 787

Фермерське господарство «СІМ-АГРОЮГ», що знаходиться в Арцизській громаді Одещини, розпочало вирощувати цінні лікарські рослини. Вже зібрано врожай сафлору, розторопші та еспарцету, а наразі триває збір люцерни на насіння, пише SEEDS.

«Це поле було колись солончаками, називають в народі. Тут, крім полині, нічого не росло і коли йшли дощі, вода застоювалася. Окрім солонців тут неможливо було не випасати худобу, нічого. Наше господарство вже 3 роки працюємо на цій землі. Ми розуміємо, що її можна оживити тим, щоб тут розмножувались бактерії в цьому ґрунті. Для того тут треба вирощувати ячмінь, сорго та люцерну», – розповів Юг.Today Сергій Бодя, власник фермерського господарства «СІМ-АГРОЮГ».

Люцерну висадили на початку березня на площі 80 га. Як правило, її не збирають на насіння у перший рік, але фермер ризикнув та задоволений зібраним врожаєм.

Читайте також: Наступного року площі під коноплями в Україні можуть зрости до 8 тисяч гектарів

«Так сталося, що на початку, коли ми вагалися косити її або залишити на насіння, пішли дощі і ми залишили її на насіння. Потім у нас з’явилися бур’яни… Зараз ми збираємо насіння і ми отримуємо десь 200 кг насіння з гектару. Ціна на сьогоднішній день від 100 тисяч гривень. Тому ми вже цей рік, перший рік люцерна нам дасть змогу окупити свої вкладення в посів, в обробку ґрунту і сплатити податки і навіть оренду нашим орендодавцям.

Також люцерна значно покращує якість ґрунту завдяки корисним рослинним решткам, які залишає ця культура. Наша мета зараз — оживити наш ґрунт, а для цього треба, щоб бактерії тут розмножувалися в ґрунті. А бактеріям потрібен корм. Кормом будуть рештки люцерни і бур’янів», – зазначив власник.



В наступних роках планують збирати ці рослини-рештки для того, щоб вони не закривали ґрунт і люцерна змогла швидко прорости.  Цьогоріч «СІМ-АГРОЮГ» вперше отримало врожай органічного сафлору, який висадили наприкінці лютого. Також агропідприємство висадило лікарську розторопшу, яка регенерує клітини печінки у людини і покращує метаболізм.

Ще одна культура, яку розпочало вирощувати агропідприємство – це еспарцет. Він накопичує азот у ґрунті, чим значно покращує його якість. Завдяки потужної кореневої системи еспарцету, ґрунт не буде піддаватись водній ерозії.

«Ми потроху відходимо від мінеральних добрив для того, щоб біосвіт нашого ґрунту, нашої землі, він розмножувався. І земля за щодо правильно підібраної сівозміни, культурної поверхні і кореневих систем в ґрунті буде покращуватися і врожайність, і стан ґрунту», – поділився планами Сергій Бодя.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!