Цьогоріч у Кіровоградській області озимим горохом засіяли півтори тисячі гектарів. Це найбільша площа його вирощування в цьому регіоні за останні п’ять років, пише SEEDS.
Вирощують горох 25 підприємств і фермерських господарств області. Про це розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова. За її словами, нині площі озимого гороху в області на 200 гектарів більші, ніж торік.
“Ця культура набуває своєї популярності завдяки тому, що має таку властивість — починає цвісти і відцвітає до настання весняно-літньої спеки. Зимує добре, засвоює поживні речовини, вологу і дає непоганий результат”, – розповіла Суспільному керівниця департаменту.
Озимий горох вирощує фермер з села Аджамка Кіровоградської області Віктор Чумаченко. Сіє його втретє, але цьогоріч найбільше – 30 гектарів. Це на 10 більше, ніж торік.
Читайте також: На світовому ринку збільшився інтерес до гарбузів української селекції
“Горох перезимовує, витримує до 17-19 градусів морозу, і з весни вже в нього є запас вологи. Так ми отримуємо значно більший урожай, чим в ярого. Врожайність до 40 центнерів з гектара. Щоб на таку врожайність вийшов ярий горох, треба вдало посіяти й багато вкласти праці”, – каже фермер.
Озимий горох він вважає найкращим попередником для інших культур: “Для покращення ґрунту, щоб збільшити ґрунт азотом. Після нього можна сіяти ріпак, пшеницю, кукурудзу”.
Фермер розповів, що озимий горох, як і торік, сіяв у другій половині жовтня, після дощів. Обробив поле, щоб рослина не хворіла.
“Щоб не було випрівання, бо взимку то розтане, то знов замерзне. Це фабрика просто неба. З озимою культурою завжди ризик”, – каже Віктор Чумаченко.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!