Фермери Кіровоградщини втілюють у життя інноваційну ідею – виготовлятимуть пелети із горіхової шкаралупи

0 372

У 2022 році родина Кадікових заклала у селі Бугове, що на Кіровоградщині, горіховий сад. Починалося все з 80 соток, а зараз під деревами майже 3 га, на яких ростуть мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх, пише SEEDS

Під час закладання саду господарі використовували мікоризу, яка сприяє вирощуванню міцніших дерев. У майбутньому планують зібрати чорний трюфель, адже саме його мікориза була використана.

«Горіховий сад — це гра в довгу: перший врожай, як і гроші, можна отримати мінімум через 5 років. Минулої весни вперше зацвів мигдаль, але ми не лишали цвіт, зрізали, щоб уся сила йшла в корінь», – розповіла Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому».

До війни Кадікови запустили лінію з переробки волоського горіха. Скуповували у людей кругляк, висушували та лущили. Шкаралупа була відходами виробництва, пише AgroPortal.ua

Читайте також: На екофермі під Вінницею розводять оленів і бізонів у промислових цілях

Спершу її переробляли на маленьку крихту і використовували як добриво. Адже, на думку Ольги, все, що пішло з землі, має туди повернутися. Та коли таких відходів ставало дедалі більше, постало питання, що з ними робити.

«На одному з навчань моя менторка розповіла про циркулярність виробництва й навела приклад бренда rekava, який із кавової гущі робить стаканчики, посуд, свічки. І це мене наштовхнуло на думку, що можна переробляти горіхову шкаралупу на пелети. До того ж вона добре горить і має високу тепловіддачу, практично таку ж, як і дубові дрова», – говорить Ольга Кадікова.

Наразі у господарстві є 5 т шкаралупи. Обладнання для виготовлення пелет уже на фінальній стадії розробки.

«Ми отримали обладнання у вересні минулого року і з того часу періодично щось доробляємо. Виготовити пелету з насіння соняшнику, приміром, легше, оскільки вона більш пастична, а горіх твердий, тому потрібно до нього «щось» додавати. Зараз виробник змінює деякі деталі, і сподіваюся, що вже незабаром запустимо переробку», — розповіла Ольга Кадікова.

Вона зазначає, що маржинальність виробництва досить висока з огляду на те, що шкаралупа коштує дешево. У «Горіхової садиби у Буговому» вже є потенційний клієнт, який готовий викупити усі пелети для опалення свого готелю.

«Поки є наша сировина, будемо на ній працювати, а далі плануємо закуповувати в односельчан. Хочеться, щоб громада теж мала зиск», — говорить підприємиця.

Навесні господарі будуть висаджувати ще 450 дерев мигдалю. Територію восени під них розчистили і обробили. На запитання, чому саме мигдаль, співвласниця садиби відповіла, що він більш стійкий до посухи, а це актуально в умовах зміни клімату.

На території саду знаходиться пасіка, якою опікуються батьки чоловіка Ольги. У вуликах проживає 30 бджолосімей. Сад і пасіка знаходяться у мальовничому місці, яке чудово підходить для розвитку туристичного напряму, над чим і працюють паралельно Кадікови.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!