Фермерці із Запоріжжя подарували обладнання для виробництва фруктових солодощів
Уже протягом 16 років сімейне господарство Валентини Хлєбіної у селі Георгіївське Запорізької області займається виробництвом яблук, груш, черешні, абрикос, суниці садової та малини. Утім ринок свіжих фруктів та ягід достатньо нестабільний, тому більше гарантій та менше ризиків забезпечує доробка чи переробка продукції. Через це пані Валентина вирішила переробляти ягоди, фрукти та кісточкові й створювати з них варення, джеми і сухофрукти під брендом “Sweet jam”, повідомляє SEEDS.
Щоб збільшити обсяги виробництва, Валентина Хлєбіна об’єднала зусилля з двома іншими сімейними господарствами. Нещодавно виробники отримали грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) на закупівлю відповідного обладнання: сушарка, індукційні плити, морозильна камера, дегідратор, духова шафа, овочерізка, подрібнювач. Наявність такої техніки дозволить господарству збільшити асортимент смаколиків, а також допомогти з реалізацією фруктів та ягід іншим фермерам.
“Плодоовочевий ринок стає все більш конкурентним і рентабельність зменшується, крім того, зміна клімату ставить під загрозу отримання якісного врожаю. Ми почали в домашніх умовах переробляти свою сировину на джеми, варення. Коли наше хобі перетворилося на бізнес, постало питання про розширення. Вирішили об’єднатися у вирощуванні та реалізації з родинами Литвиненків і Бутів. Ми маємо приміщення для організації виробництва, а в нашому селі люди мають багато фруктових дерев, з яких не збирають фрукти, бо не знають, куди реалізувати. Коли ми налагодимо переробку в серйозних масштабах, то будемо корисними і для односельців”, – розповідає Валентина Хлєбіна.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!