Фермер з Вінниччини вирощує їстівні квіти і популяризує їх споживання
Квіти можуть прикрашати довкілля, дарувати нектар та пилок, а можуть бути повноцінним інгредієнтом багатьох страв на наших столах, пише SEEDS.
“Страви з квітів кабачка та гарбуза вже досить популярні у вінницьких ресторанах і не викликають подив у гостей. Квіти кабачка, до того ж, на одну пательню майже завжди можна зібрати на власному городі”, – переконаний фермер з Вінниччини Олег Міхеєв.
“Але зараз я не про них. Настурція. Точніше, красоля.
Давно вирощується у наших квітниках у селах та квіткових вазонах на балконах багатоповерхівок. Багато хто навіть знає, що вона родич гірчиці, капусти та хрону. Проте ще небагато хто вживає її у їжу.
Їстівні листя, бутони, квіти, зелені плоди. І всі вони дещо відрізняються на смак та спосіб використання. Листя, квіти та бутони можна додавати у салати, навіть використовувати у якості головного компоненту. Бутони та зелені плоди маринують на кшталт каперсів. Листя та квіти додають при тушкуванні м’яса”, – пише фермер з Вінниччини на своїй сторінці у Facebook “СтепанівкаVillage”, яка є своєрідним авторським блогом.
“Яка вона смак, красоля? Листя трохи схоже на молоде листя гірчиці, але, як на мою думку, значно м’якіше у всіх сенсах. Бутони мають майже той самий смак, але, звісно, відрізняються текстурою, вони ніжніші.
А от квіти… Квіти дуже ніжні за текстурою, а на смак в них на тлі м’якою гірчичної гостроти добре відчувається солодкість нектару. Про плоди поки що нічого сказати не можу, бо в нас вони ще не в’язалися”, – розповів Олег Міхеєв.
“Хризантема. Не сподівалися, мабуть, почути про хризантему в салаті? А вона дуже смачна! Нагадує селеру. Але, як на мій смак, ніжніша та солодша.
До того ж селера, точніше її листя, це скоріше приправа, а хризантему можна використовувати як основу салату.
В їжу використовують листя, молоди пагони, бутони та суцвіття. Проте суцвіття мені не сподобалися текстурою. Вони розсипаються у роті на окремі квітки, чимось нагадуючи кульбабу”, – йдеться у дописі автора.
“У Японії овочева хризантема давно вже у культурі, має багато сортів. У нас я тільки цього року вперше побачив її насіння у вільному продажу. Тож вирішив спробувати.
У вирощувані вона невибаглива. Перший врожай можна збирати десь через місяць після сівби. Якщо сіяти у декілька прийомів через два-три тижні, то можна мати хризантемовий салат всю теплу пору року”, – вважає Олег Міхеєв.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!