Фермер з Миколаївщини вирощує гарбузи, які можна зберігати до 3 років без особливих умов
Українські господарства вирощують не так багато різновидів гарбузів, але є такі фермери, які не бояться експериментувати з екзотикою. Йдеться про незвичний для наших широт восковий гарбуз Бенінказа (Benincasa hispida). Одним з перших в Україні його висадив фермер з Миколаївщини Олексій Нестеров.
– Як Бенінказа опинилася на українській грядці?
– Я помітив її в одній з поїздок до Китаю, в місті Далянь. Господар місцевої ферми показав мені незвичайний гарбуз: насправді, нічого спільного з нашими звичними українськими сортами в ньому немає.
На перший погляд навіть здалося, що китайський колега вирішив пожартувати наді мною, й замість овоча підклав пластмасову копію продукту, настільки нереалістично цей гарбуз виглядав. Всьому виною шар натурального воску на гарбузі.
Чим старіший плід – тим більш товстий цей шар. За словами Лі (власника господарства) раніше аборигени зіскоблювали цей віск з гарбузів і робили з нього свічки. Завдяки цьому природному захисту, гарбузи можуть зберігатися до 3 років, без будь-яких особливих специфічних умов.
Я взяв у Лі насіння, і як згодом виявилося, екзотична Бенінказа добре себе почуває не тільки в Китаї, Індії та в Латинській Америці, але і в нашій рідній Україні.
– Чи були нюанси в процесі вирощування воскового гарбуза в Україні?
– В умовах Миколаївської області бенінказу краще вирощувати через розсаду. Я висадив насіння на початку квітня на розсаду, і ще у відкритий грунт на початку травня на глибину 2-3 см. Перед цим замочив насіння на дві доби у воді кімнатної температури. Потім на початку червня висадив розсаду у відкритий грунт. Схема посіву (посадки): в ряду 70-100 см, між рядами 70-100 см.
Над грядками поставив опори, як для огірків. За порадою Лі, на одній рослині краще не залишати більше чотирьох плодів, інакше вони можуть повністю не визріти.
Щойно бенінказа почне наливатися, її потрібно обв’язати і прив’язати до горизонтальної перекладини, інакше під тягарем власної ваги вона може відірватися. До слова, плоди стиглого гарбуза овальні, довжиною 20-60 см і масою близько 5-15 кг.
– Які смакові характеристики Бенінкази?
– М’якоть плоду відрізняється від звичного нам українського гарбуза: у Бенінкази вона молочно-біла, солодка й дуже запашна. Плоди смачні як і повністю дозрілі, так і в недостиглому вигляді.
Лі розповів мені цікавий факт – китайці використовують м’якоть як сечогінний, болезаспокійливий та жарознижуючий засіб.
Сире насіння теж можна їсти, – воно тонізує і гарантує довголіття. Лі – 82 роки, і він в прекрасній формі, так що підстав не вірити не було. І, між нами кажучи, він також розповів, що деякі його співвітчизники використовують цей гарбуз в якості афродизіаку.
– В якому вигляді найкраще смакує восковий гарбуз?
– Його можна варити, тушкувати, використовувати для приготування супів, смузі, консервувати, зацукровувати, він смачний в будь-якому вигляді. Крім цього, плоди Бенінкази зручні у “використанні” – це такий собі формат порційного гарбуза. Думаю, в перспективі цей овоч може зайняти гідне місце в раціоні українців.
Як заробити на нішевих продуктах в Україні? В яке крафтове виробництво доцільно інвестувати і які технології допоможуть зібрати максимальний врожай?
Відповіді на ці питання Ви почуєте від провідних агрофахівців під час Міжнародної конференції:
“Ніші. Технології. Інвестиції” з циклу “Збільшення прибутків в агробізнесі”
від Sapienza.media
28 жовтня у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ, Київ).
SEEDS.org.ua за інформацією Agri-gator
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!