Фермер з Луганщини побудував успішний бізнес на виробництві біопалива з соломи
Фермер із села Коломийчиха Сватівського району на Луганщині Іван Чуніхін нещодавно розпочав виготовлення брикетів із соломи. Обладнання для цього підприємець отримав за грантом від Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України”, йдеться на сторінці проєкту в Facebook.
Проєкт USAID закупив прес-підбирач соломи, брикетувальну машину та подрібнювач соломи. Фермер взяв на роботу чотирьох людей, які працюють на цьому обладнанні.
Зазначається, що сировину для виробництва брикетів – солому – фермер має власну, адже вирощує соняшник, кукурудзу та інші технічні культури. Цьогоріч заготував близько 100 тонн соломи.
“Після збирання врожаю на полі залишається солома, заїжджає трактор з прес-підбирачем, який формує із неї великі тюки. Їх ми привозимо у цех, подаємо на подрібнювач, а потім до брикетувальної машини, яка під тиском та високою температурою формує з соломи невеликі брикети. Вони вже готові для опалення житла або офісів, жодних домішок ми не додаємо, це екологічно чистий продукт”, – каже керівник фермерського господарства “Розівське” Іван Чуніхін.
За словами підприємця, енергетична цінність соломи є високою. 1,5 тонни солом’яних брикетів замінюють 1 тонну вугілля. Вартість брикетів – 3 000 гривень за тонну, вугілля – від 6 500 до 9 000 гривень.
Таке використання соломи – альтернатива її палінню. Адже спалювання після збору врожаю шкодить ґрунту, знищуючи верхній родючий шар, а також є загрозою виникнення пожеж. Також багато фермерів переорюють залишки соломи, яка лишається на полях.
“Багато фермерів спалюють солому, я противник цього. Ми знищуємо ґрунти, корисні бактерії та організми. Також нам усім треба замислитися про те, що опалення дровами – це знищення лісів, яких тут, на Сході України, і так бракує. Солома – це чудовий природний матеріал для опалення, але люди мало знають про це. Я популяризую солом’яні брикети – розповідаю своїм односельцям, даю потенційним клієнтам зразки брикетів, щоб люди спробували та переконалися у якості мого продукту”, – каже фермер.
Також пан Іван сподівається, що надалі люди більше використовуватимуть альтернативні джерела енергії для опалення свого житла, офісів. Зараз Іван Чуніхін продає брикети жителям Коломийчиської громади, також веде перемовини про використання їх для опалення сільського клубу, бібліотеки, школи, дитячого садка. Ці заклади мають котли, які дозволяють опалювати приміщення як газом, так і альтернативними видами пального.
Youtube та Підписуйтесь!